Studentski trg u Beogradu

Studentski trg u Beogradu je najstariji gradski trg i nalazi se na teritoriji opštine Stari grad. Nalazi se između ulica Vase Čarapića i Uzun-Mirkove.

Na današnjem Studentskom trgu nalazilo se jednim delom tursko groblje, a 1824. godine otvoreno je Pazarište, koje je kasnije preimenovano u Velika pijaca. Urbanističkim planom 1869. Studentski trg dobija svoje prve oblike. Uklonjeno je tursko groblje i napravljen je park 11. maja 1897. godine, a Velika pijaca je ostala. Godine 1927. uklonjena je Velika pijaca i napravljen je Univerzitetski park.

Današnji Studentski park je sve do 1882. godine nosio nezvanični naziv Veliki trg, a od 1882. godine dobija i zvanični naziv Kraljev trg. Kraljevski trg nosio je naziv sve do 1946. godine kada dobija naziv Studentski trg.

Pre Prvog svetskog rata na uglu Vase Čarapića i Studentskog trga je pronađen rimski bunar, pored Kapetan-Mišinog zdanja, pre nego što je podignut, nalazio se „Turski han.“ Na uglu Studentskog trga i Uzun-Mirkove ulice se nalazila kafana Ujedinjenje, koja je srušena 1935. godine.

Trg je bio i okretnica tramvaja broj 1, a šine su uklonjene 1936. godine.

Danas je Studentski trg okružen sedištima više fakulteta – Filozofskim, Filološkim, Prirodno-matematičkim i Geografskim.

ZNAMENITOSTI

Ako ste propustili