Zaboravljena fontana koja je nestala iz Knez Mihailove ulice

U Knez Mihailovoj ulici danas postoji jedna fontana kod Kulturnog centra Beograda ali postojala je nekada fontana između današnje Galerije Progresa i Francuskog kulturnog centra.

Krajem 80-tih godina postojala je inicijativa i želja javnosti da se vrati stara fontana na Terazije koja je sklonjena nakon Drugog svetskog rata, a koja je ujedno bila prva fontana u Beogradu i najlepša fontana koja je krasila grad. Kako bi se na neki način zadovoljila javnost urađena je minijaturna fontana ili ti replika nekadašnje fontane sa Terazija koja je krajem 80-tih postavljena između današnje Galerije Progresa i Francuskog kulturnog centra. Fontana je bila atrakcija i mesto gde su se bacale kovanice i zamišljali želje, a jednom nedeljno su se kovanice skupljale i uplaćivalo se u humanitarne svrhe.

Francuski kulturni centar se zalagao da se fontana izmesti jer ime je smetala jer se tu noću okuplja omladina i pravi buku, ali i kada je jednom to i pokušano Beograđani to nisu dozvolili.

Fontana je početkom 90-tih trebala da bude premeštena u Čumićevo sokače, Bezistan ili na početku Knez Mihailove ulice kod Palate Albanija ali je samo uklonjena.

Uklonjena je 21. maja 1991. godine i postavljena u Čumićevo sokače.

Autor: Aleksandar od Beograda

Foto: Ilustracija / Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili