Trend

Prva fontana u Beogradu bila je na Terazijama

Prva fontana u Beogradu izgrađena je 2.aprila 1927.godine a uklonjena je 1947.godine kada su ponovo bile rekonstruisane Terazije.

Sigurno je malo poznato beograđanima da su Terazije u periodu od 1913. do 1940.godine nosile naziv Prestolonaslednikov trg.

Prvo poznato uređenje Terazija počinje 1911.godine a posao uređenja dobija arhitekta Veselin Lukić a same detalje njenog izgleda doprinela je prva dama arhitekta u Srbiji Jelisaveta Načić.

Nakon završetka Drugog Balkanskog rata 1913.godine postavlja se neka vrsta vodoskoka ali prema nekim saznanjima skoro da i nije radio. Tek,1927.godine postavlja se prva fontana u Beogradu izgrađena od zelenog granita sa podom od muralnog stakla kako bi fontana postigla fantastičan vizuelni efekat.

Fontana je bila sa dva bazena.Manji je stajao u sredini uzdignut, a oko njegove ivice bilo je postavljeno osam lavljih glava, iz čijih su čeljusti isticali slapovi vode.

Fontana nije uništene prilikom bombardovanja Beograda već posle rata 1947.godine u želji da se Terazije otvore više za protok saobraćaja.

Dodaci