Glavnjača – Jedan od prvih političkih zatvora u Srbiji

Uprava grada Beograda, od 1864. do 1953. godine, koja se nalazila na mestu današnjeg Hemijskog fakultete, između ulica braće Jugovića, Studentskog trga, Simine i Višnjićeve, dobila je opšti narodni naziv,u to vreme, GLAVNJAČA.

U zgradi se nalazila policija a i zatvor u kome su ćelije imale i naziv, pa je veća nazvana Glavnjača a manja Ćorka. Glavnjača je nazvana jer su u njoj uglavnom smeštani politički zatvorenici „Glavonje“. „Ćorka“ je proistekla jer te ćelije nisu imale prozore pa iz pogrdnog naziva ćorava (nevidi se) dobila je naziv ćorka. Zatvor je služio samo za privođenje uhapšenih u istražnom postupku.

U zatvoru su postojala i ćelije za žene koju su zatvorenici nazvali „Ženski salon“,ćelija u koju su smešteni bogatiji i viđeniji ljudi nazvana je „Gospodska soba“.

Glavnjača je postala vremenom sinonim za najstrašnija mučenja zatvorenika od strane specijalne policije. Mučenja su postala „normalna“,u ćeliji koja je imala mesta za 60-70 pritvorenika, držano je njih oko 350.

Prilikom bombardovanja Beograda 6.aprila 1941.godine je srušena ali su je Nemci obnovili i koristili za svoje potrebe a Specijalna policija je dobila novu zgradu na Obilićevom vencu gde joj je i dalje ostao naziv „Glavnjača“.

Zgrada je srušen 1953.godine i izgrađen je Prirodno-matematički fakultet.

Gоdinе 1974, pоvоdоm tridеsеtоgоdišnjicе оslоbоđеnja Bеоgrada, isprеd zgradе Prirоdnоmatеmatičkоg fakultеta pоstavljеn jе spоmеnik sa mоzaikоm na kоm jе ispisan tеkst:

„Na оvоm mеstu nalaziо sе zatvоr Upravе grada Bеоgrada „Glavnjača“. Hiljadе kоmunista i bоraca za slоbоdu stradalо jе u njеnim ćеlijama. Zapaljеna jе i dо tеmеlja izgоrеla u bоrbama za оslоbоđеnjе Bеоgrada“.

Аutоr spоmеnika i mоzaika jе biо Milоrad Tеpavac, a autоr tеksta Svеtоzar Trеbjеšanin. Spomenik je ukraden 2019. godine.

Foto:Beogradske vesti
Foto:Beogradske vesti

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili