Kosmajac, batinaš koji je morao biti zaustavljen

Đorđe Kosmajac bio je poznati agent Specijalne policije i zamenik upravnika koncentracionog logora na Banjici.

Rođen je 6.maja u selu Vlasenica a od 1926.godine dolazi da radi u Upravi grada Beograda ili ti poznatoj „Glavnjači„. Veoma brzo je napredovao i u tadašnjem Beogradu malo je bilo onih koji nisu znali za Kosmajca i njegove torture nad uhapšenima a pogotovo nad komunistima. Vest i delo ovog batinaša se vrlo brzo proširila i po Srbiji jer je išao i po ostalim gradovima.

Nakon okupacije nastavio je rad sa nacistima a kada je osnovan koncentracioni logor Banjica postavljen je za zamenika upravnika logora.

Prepričava se i dan danas,poput urbane legende, da je išao policijskim kolima po Beogradu i ukoliko bi video nekog poznatog koga je ranije hapsio, strpao bi ga u kola i odveo u Glavnjaču gde je sprovodio svoju torturu.

Kako bi se stalo na put njegovoj surovosti i bliskosti sa nacistima organizovano je njegovo ubistvo trovanjem strihinom ali neuspešno. U kafani u koju je često odlazi u ulici Kneginje Ljubice sipan mu je strihin u piće ali je osetio gorčinu i otrčao kod lekara. Lekar nije hteo da mu kaže da je pokušano da ga neko otruje jer je znao o kome se radi,već je izmislio neki drugi medicinski razlog.

Drugi pokušaj ubistva organizovan je u blizini Glavnjače,na uglu Ulice Cara Uroša i Ulice Zmaja od Noćaja ,kada je Kosmajac krenuo na posao 6.maja 1942.godine gde je i uspešno likvidiran.

Nakon njegovog ubistva Beograd je bio pod tada neviđenom opsadom nekoliko dana od strane Nemaca i specijalne policije. Zbog ovog čina SS general Augist Majsner naredio je da se strelja 150 ljudi u Jajincima među kojima i 96 iz logora Banjica,uglavnom Beograđana.

Ako ste propustili