Muzeji za 10 – Narodni muzej u Beogradu

Muzeji za 10 – Narodni muzej u Beogradu

Datum: 14 – 20. MAJ 2022.

Foto: A.M

PROGRAMI NARODNOG MUZEJA

14.05. u 12 časova: Tematsko vođenje Ko je bio Nesmin? Priča o (Beogradskoj mumiji ) mumiji staroegipatskog sveštenika Nesmina i o ostalim predmetima iz staroegipatske zbirke.

14.05. u 13 časova: Radionica Igramo se, ali ne na telefonu za decu uzrasta 7-10 godina. U Muzej Vuka i Dositeja podsećanje igara koje je Vuk Karadžić zabeležio i opisao , a sve to uz muziku i pesmu. Prijavljivanje je obavezno na mejl adresu: [email protected]

14.05. u 17 časova: Tematsko vođenje Moć krunisanja. Kakve sve tajne krije monumentalna istorijska kompozicija Krunisanje cara Dušana Paje Jovanovića.

14.05. u 18 časova: Autorsko vođenje Jedan vek jugoslovenskog slikarstva: selo, grad i modernost Bojane Maričić.

15.05. u 12 časova: Koncert Moć muzike. Program koncerta predstavlja mešavinu kompozicija epohe romantizma i impresionizma, poput dela Frederika Šopena, Sergeja Rahmanjinova, Edvarda Griga i Kloda Debisija. Imaćete priliku da čujete i autorska dela Ane Stefanović, voklalno instrumentalne kompozicije, romanse i pesme iz mjuzikla „Zvuci muzike“, R. Rodžersa, kao i iz „Uspavane lepotice“, P. I Čajkovskog. Izvođači su: Ana Stefanović (klavir i vokal), Dejan Janošević (vokal), a specijalni gost biće dečji hor koji čine Magdalena Turudić, Mila Veljković, Ema Milošić i Nina Milošić.

15.05. u 12 časova: Predstava Dosije Dositej u Muzeju Vuka i Dositeja. Lik Dositeja Obradovića oživljava glumac Vladimir Cvejić čija interpretacija u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

16.05. u 11 časova: Šetnja Lica Dositejevog liceja kroz spomeničko nasleđe Beograda kustoskinje Eliane Gavrilović. Područje oko Dositejevog liceja, a današnjeg Muzeja Vuka i Dositeja krase mnoga istorijska zdanja koja se nalaze duž dela ulice Zmaja od Noćaja, Višnjićeve i njenog ukrštanja sa Gospodar Jevremovom ulicom. Tokom šetnje koja sumira čitavu ovu istorijsku i spomeničku celinu osvrnućemo se na značajne objekte koji se nalaze u granicama ovog područja (Kapetan Mišino zdanje, Čukur česma), ali i na zdanja kojih danas više nema: Dositejeva kuća, Vanlijćeva kuća, Uprava grada Beograda, džamije, česme… Okupljanje zainteresovanih biće u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja.

17.05. u 13 časova: Autorsko vođenje Impresija rađanja moderne umetnosti u Srbiji kustoskinje Ivane Janković. Kako su to Đorđe Krstić i Beta Vukomanović utabali put za Nadeždu Petrović, Veljka Petrovića i naše najpoznatije slikare? Kako se to moderna umetnost razvijala u Srbiji i šta je to što je čini posebnom u odnosu na umetnost velikih evropskih centara umetnosti? Pridružite nam se u u Narodnom muzeju.

18.05. u 16 časova: Razgovori O Lukijanu Mušickom kao Dositejevom i Vukovom savremeniku sa kustosom Miodragom Tomićem u Muzeju Vuka i Dositeja.

19.05. u 18 časova: Razgovori Da li su muzejske manifestacije aut?

20.05. u 15 časova: Autorsko vođenje Moćna stalna postavka kustoskinje Dene Babajić.

Više informacija možete pogledati i na sajtu Narodnog muzeja.

Izvor: Narodni muzej/ Beogradske vesti

Dodaci

Ako ste propustili