Sve je malo i počelo

Od malog je sve počelo, pa se nastavilo sa obećanjima i navodnim velikim projektima, a sve u službi jednog dela grada. U stvari bar jednim delom u službi „prestižnog“ dela grada. Poruka je i više nego jasna za ostale delove grada.

Sugrađani tog dela grada imaće novi most, „brži“ izlazak na drugi most ali i urbanizaciju automobila u pravom smislu te reči. Pa, neka im je sa srećom.

Svaki plan, pre nego što se izađe u javnost, treba sagledati iz svih uglova, a ne samo izaći i reći, kao što smo i do sada imali primera. Nije sve detaljno objašnjeno, što je za očekivati, ali ono što je rečeno mogu se površno izvući neki zaključci. Počnimo od mosta koji je, što je svima jasno, sve zbog jednog dela grada i to i nije neka tajna.

Idemo dalje rušenje parka i izgradnja saobraćajnice koja će voditi do tunela koji će izlaziti u jedna od najkritičnijih delova grada, što se tiče zagađenja. Znači povećanje saobraćaja u „prestižnom“ delu grada i povećanje saobraćaja u već kritičnoj ulici, po zagađenju. I neko govori onda o smanjenju zagađenja. Pokušaj razmeštanja gužve iz jednog dela i prebacivanje tereta na drugi deo i neće uspeti jer se gleda kratkoročno.

Jedino smanjenje zagađenja bi jedino, možda, osetili političari i članovi Vlade koji se nalaze u prometnoj ulici. Međutim, ako se pogleda rast stanovništa u prestonici i porast broja automobila, i ako bude završeno za jedno četiri godine, ni jedan problem neće biti rešen već samo raširen.

Kada kudiš, onda moraš i rešenje da nudiš.

Onaj ko vodi prestonicu mora se suočiti sa problemima i naći rešenje. Završiti započeto, a onda krenuti u realizaciju ostalog. U 21. veku moraju svi da imaju kanalizaciju i vodu. Svaki deo grada se mora gledati otvorenih očiju. Voditi prestonicu znači da nisi u službi jednog dela građana već svih. Ovo je za nekog budućeg jer ovaj… Ma, svi već znamo.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili