Šta je bila Operacija Babylift ?

„Operacija Babilift“ je ime masovnoj evakuaciji dece iz Južnog Vijetnama u Sjedinjene Američke države,Australiju, Francusku, Zapadnu Njemačku i Kanadu…

Na kraju vijetnamskog rata,od 3. do 26. aprila 1975. godine. Do poslednjeg američkog leta izvan Južnog Vijetnama, evakuisano je više od 10.300 beba i dece, mada se stvaran broj nezna.

Preko 110.000 izbeglica je evakuisano iz Južnog Vijetnama na kraju rata. Na hiljade dece iz Vijetnama je prihvaćeno od strane porodica širom svijeta.

Preko 2.500 dece je preseljeno i usvojeno od strane porodica u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim državama.

Operacija je bila kontroverzna, jer je bilo pitanja o tome da li je evakuacija bila u najboljem interesu dece i zato što nisu sva deca bila siročad.

Kada je američki biznismen Robert Makauli saznao da će biti potrebno više od nedelju dana da evakuišu preživela siročad zbog nedostatka vojnih transportnih aviona, on je obezbedio avion Boing 747 i dogovorio da 300 siročadi napusti Vijetnam, plaćajući za to putovanje hipotekom tj.založio je svoju kuću.

Frederick M. „Skip“ Burkle, Jr. je bio medicinski direktor Operacije Babilift. On je okupio siročad u Saigonu i nastavio da se brine o njima na Boingu 747 preko Tihog okeana do Los Anđelesa.

Dodaci

Ako ste propustili