Duvam u frulu u nadi da će biti neke muzike

Dovoljno je duvati u frulu i očekivati da će neko čuti neku muziku i proglasiti vas za muzičara. Malo duvamo o zoološkom vrt, malo o komunalcima, malo o parkovima, malo o svemu što vam padne na pamet. Imamo tako i novo duvanje o smanjenju gužvi za oko 14 odsto za jedno pet godina. Može pod uslovom da se saobraćajni tok ne povećava, kao ni broj vozila.

Kada bude bio metro, pa kada bude bio most, pa kada bude bio tunel kod Ekonomskog fakulteta ( što je posebna tema), pa kada bude bio kružni tok, pa kada bude… Realno nije moguće ništa završiti preko noći ali grad je sada u problemu i traže se rešenja koja neće čekati metro i rušenje onoga što građani čuvaju.

Povećanje broja vozila skoro je pa srazmeran broju izgrađenih zgrada ( bez obzira na namenu zgrade) na teritoriji grada. Ako je prema najavama i planovima, planiran nastavak ekspanzije ili ti gradnje dolazimo do pitanja: Koliko tunela i mostova je potrebno sada? Koliko već sada je potrebno parking mesta na svakoj opštini i naselju grada?

Daću i jedan dobar primer, a to je Most na Adi. Tada je bilo rečeno kako će most smanjiti gužvu na Gazeli i šta se desilo. Desilo se ono što je svaki građanin znao tada, a zna i sada samo kada bi neko hteo da sluša.

Kada kudiš onda moraš i rešenje da nudiš.

Grad nije u stanju da prati preteranu urbanizaciju nekoliko delova grada i neće biti nikada u stanju ako se ovako nastavi. Gradu je potrebno više od pet godina i to bez metroa, da bi preuzeo kontrolu nad saobraćajem i to pod jednim uslovom da se uspori urbanizacija. Jedno i drugo moraju da idu uporedo, a trenutno grad trči trku za invenstitorima, kao električni trotinet koji juru ferari.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili