Trend

Srbija otvorena za investicije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na konferenciji „Nordijski inovativni biznis u Srbiji“ da je naša zemlja otvorena za investitore iz svih zemalja, posebno iz nordijskih, jer njih karakteriše odgovornost, ozbiljnost i posvećenost u radu.

Vučić je, učestvujući na skupu koji se održava u rezidenciji ambasadora Finske u Beogradu, ocenio da je Srbija još daleko od standarda koji postoji u nordijskim državama, ali da ulagači iz tih zemalja primećuju napredak ostvaren u oblasti evrointegracija, ali i ekonomije.

On je, napominjući da smo do tih rezultata došli zahvaljujući sprovedenim reformama, naveo da dokaz tome jeste i činjenica da se danas sa nordijskim partnerima razgovara o zajedničkim naporima za podsticanje inovacija koje su ključne za buduće investicije.

U tom kontekstu, premijer je podsetio na to da Srbija ima konsolidovane javne finansije, da je deficit konsolidovane države četvorostruko manji od očekivanog, kao i da naša zemlja dalje napreduje na svetskoj „Duing biznis listi“.

Prema njegovim rečima, naše javne finansije su stabilne, što za investitore iz nordijskih zemalja predstavlja pozitivan znak da ne dolaze u zemlju koja ima nesiguran poslovni ambijent.

Međutim, kako je dodao, problem predstavlja funkcionisanje lokalnih samouprava koje sebi ne postavljaju visoke ciljeve, već se bave dnevnom politikom.

Ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen ocenio je da Srbija dobro napreduje i da je uložila puno napora da reformiše društvo.

Ikonen je napomenuo da je Svetski ekonomski forum pre dve nedelje objavio studiju prema kojoj je jedna skandinavska zemlja najbolje rangirana za život, druga je među prve četiri, dok su sve četiri skandinavske države među prvih osam u svetu.

On je naglasio da skandinavske države investiraju u stalne promene i permanentno rade na pronalaženju praktičnih rešenja.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Ilustracija