Zoo vrt u korist invenstitora

Selidba Beo zoo vrta iz centra Beograda i nije neko novo pitanje ali je nametnuto da bi se pričalo i smislili adekvatni odgovori kada i do toga dođe. Svi su se okrenuli u jednom pravcu, a to je da je nečija navodna želja kako bi se oslobodio prostor i omogućilo za gradnju nekom invenstitoru. Naravno da postoji sumnja i ako stižu uverenje da neće biti gradnje, ali već imamo svi dosta iskustva i adekvatnih primera koliko se „ceni kulturna baština“.

Da li treba preseliti Beo zoo vrt? Iskreno treba naći adekvatan prostor koji će ličiti na zoo vrtove u celom svetu ali i više od toga. Pod više od toga mislim dodavanje i „Vodenog sveta“ koji bi deci svakako bio zanimljiv. U ovom trenutnom slučaju ide se na „ruku“, kao i do sada, samo u jednom pravcu i u korist jednom projektu.

Počelo je od Sava male, pa su se invensticije grada proširile sve u korist podizanja cene tog projekta od sređivanja Karađorđeve, linijskog parka, pasarele ka Kalemegdanu, Savskog trga, buduće rušenje Savskog mosta… Sada se krenulo i na drugu stranu ka Adi Ciganliji. Rušenje Beogradskog sajma, osim Hale 1 koja je trenutno zaštićena, nastavlja se širenje gde će se doći i do Ade Ciganlije i njene marine, a onda je tu i budući zoo vrt. Tako se grad „savija“ u cilju samo jednog „projekta“ i njegovog pravljenja grada u gradu. Po kojoj ceni i u čiju korist? To nećemo skoro saznati jer je obavijeno tajnom zvanom lex specialis.

Pogledom na drugu stranu na udaru će se naći i najstariji sportski objekat u Srbiji – Hipodrom. Oni koji nisu upoznati 2021. godine kupljen je deo zemljišta u Radničkoj ulici kod Hipodroma gde se nalazio NIS.

Znači da dolazimo do onoga sa početka o zaštiti istorije i u korist inventitora. „Neki“ ruše istoriju grada umesto da je čuvaju, a da se uništava dobar primer je najstarije jezgro Beograda – Kosančićev venac.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili