Telefonske govornice u Beogradu

Prve telefonske govornice pojavile su se u Beogradu 1901. godine i uglavnom su se nalazile u hotelima i restoranima, a kasnije i u telefonskim centralama i poštama.

Godine 1930. u Beogradu se postavljaju prve javne telefonske govornice u nekim ulicama koje su imale već na početku i svoje kabine obojene u belo. Nakon Drugog svetskog rata, pedesetih godina, postavljene su nove kabinske telefonske govornice obojene u žuto što je svojevrstan simbol i danas PTT-a ( Pošte Srbije).

Devedesetih godina 20. veka, u skladu sa novim tehnologijama, dolaze nam „Halo govornice“ koje su umesto žetona ili metalnog novca primale samo „Halo kartice“ koje su se mogle kupovati na kioscima ili u pošti.

Danas, u već odmaklom 21. veku, govornice stoje kao uništen ukras u Beogradu. Neki gradovi su već dobili pametne govonice, a bile su najavljene i u Beogradu 2020. godine.

Kao što volim da kažem: „Kada kudiš onda moraš i rešenje da nudiš“, tako je i u ovom slučaju.

Postavljenje novih pametnih govornica dobile bi na značaju kod turista, ali ako želimo da idemo u korak sa vremenom i čak malo unapred, trebalo bi poraditi na novijem pristupu javnih govornica.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili