Pešaci u pokušaju za letenjem

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi strožije mere za nesavesne vozače, kao što je i oduzimanje vozila.

Predviđeno je da ukoliko vozač učini težak prekršaj u saobraćaju i ponovi to u naredne dve godine oduzeće mu se vozilo. Reč je o privremenom oduzimanju vozila dok je sudski postupak u toku.

Zakonsko oduzimanje vozila ima za cilj da upozori vozače šta im sledi ukoliko ponovo naprave prekšaj. Tokom 2022. godine zbog alkoholisanog stanja i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isključeno 64.000 vozača, a čak 500.000 zabeleženi su prekršaji prekoračenja brzine u pomenutoj godini. Ono što nedostaju kao podaci je, ne koji grad, već gde su tačno zaustavljeni vozači.

Oni koji žive u većim gradovima svakodnevno su svedoci brze i nasilničke vožnje po centralnim delovima grada, kao i naseljima gde se zna da prisustvo saobraćajne policije je jako retko. Skoro svakodnevno se snimci objavljuju i na društvenim mrežama. Ono što je poznato, a to je da prisustvo saobraćajne policije može se uočiti na mostovima, gde skoro svaki vozač povećava brzinu, kao i na određenim uzbrdicama gde definitivno dolazi do povećanja brzine veće od 40km/h na usponima u gradskim naseljima. Pored rečenog dolazi i do nekoliko pitanja, da li to znači i da pored oduzimanja vozačke i dalje upravljaju svojim vozilom? Da li će oduzimanje vozila sprečiti vožnju drugog pozajmljenog vozila? Kako će zakon umanjiti ili razviti svest da nasilnička vožnja može nekom oduzeti život, a da će sekundarna misao da će zbog toga kažnjen?

Dolazimo i do električnih trotineta koji se stavljaju u zakonske okvire. Prema nacrtu zakona vozači električnog trotineta treba da imaju kacige, određena je brzina kretanja do 5 km/h, ali i tehnička dokumentaciju o trotinetu. Prema istom nacrtu zakona, trotineti će se kretati biciklističkm stazom, a tamo gde je nema mogu se kretati i trotoarom.

Pored parkiranih vozila, kurirskih službi koji jurcaju na biciklima, dolaze u zakonski okvir i trotineti, pa se postavlja pitanje da li će u budućnosti pešaci trebati da traže dozvolu za kretanje ili rekreativno trčanje sa dokazom da ne ugrožavaju ostale u saobraćaju?! Da je budućnost pešaka u pokušaju za letenjem?

Rasterećenje trotoara je prioritet svakog grada, kao i bezbednost pešaka.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili