Ode i Generalštab u Beogradu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić danas je, u ime Vlade Srbije, potpisao sa kompanijom „Affinity Global Development“ Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO).

Vesić je tom prilikom istakao da je Vlada za partnera u ovom poduhvatu izabrala uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revitalizaciju kompleksa bivšeg SSNO, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

On je objasnio da će sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom i svim relevantnim institucijama u zemlji, koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

Obnovićemo objekat nakon 25 godina pošto je uništen u bombardovanju, a kada ovaj prostor bude revatilizovan, doprineće razvoju Beograda i Srbije, poručio je ministar.

Vesić je posebno naglasio, zbog dezinformacija koje su se pojavljivale u javnosti, da Vlada Srbije nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije, precizirao je ministar.

Takođe, kako je dodao, investitor prema ugovoru ima obavezu da na istoj parceli izgradi memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, ni posle četvrt veka i dalje nema.

On je naglasio da će memorijalni kompleks biti finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije, koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime.

Prema njegovim rečima, izgled budućeg memorijalnog kompleksa biće određen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave sa svojim idejama.

Ministar je iskazao zahvalnost prvom potrpredsedniku Vlade i ministru finansija Siniši Malom na radu koji je uložio u ovaj, kao i ostale projekte koji su pokrenuli razvoj Beograda.

Generalni direktor kompanije „Affinity Global Development“ Ašer Abešepa rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za memorijalni centar.

Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost, zaključio je Abešepa.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili

+ There are no comments

Add yours