Na današnji dan rođen glumac Dragomir Bojanić Gidra

Na današnji dan rođen je glumac Dragomir Bojanić Gidra.

Rođen je u Kragujevcu 13. jun 1933. godine gde je završio osnovnu i srednju školu. Majka mu je umrla od tuberkuloze, a otac je streljan 1943. godine jer je bio oficir Jugoslovenske vojske, pa je raano ostao siroče.

Nakon završetka srednje škole radio je u fabrici godinu dana, a onda upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića. Kao student prve godine, počinje da igra Mitketa u Narodnom pozorištu u predstavi „Koštana“. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu.

Filmsku karijeru započinje 1955. godine epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića Ešalon doktora M. Od tada ređale su se sporedne i glavne uloge u mnogim domaćim ali i stranim filmovima.

Snimao u Italiji pod pseudonimom „Entoni Gidra“ gde je glumio u vestern i akcionim filmova.

Na festivalu u Puli 1974. godine je osvojio Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića Svadba (1973).

Najveća popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića u deset delova filma Lude godine, od 1977. do 1992. godine.

Bio je oženjen glumicom Ljiljanom Kontić.Venčali su se 1966. godine. Sa njom ima ćerku Jelenu, rođenu 1970. godine.

Preminuo je 11. novembra 1993. godine, u Beogradu, od raka jetre. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili