Ljubiša Bačić

Ljubiša Bačić

Država: Srbija

Mesto rođenja: 24. decembar 1922.

Datum smrti: 24. mart 1999.

Ljubiša Bačić – Baja rođen je u Sokobanji 24.decembra 1922.godine.

Gimnaziju je završio u Nišu gde se i amaterski bavio glumom. Nakon gimnazije dolazi u Beograd na studije gde je tokom studiranja glumio u Narodnom pozorištu. Napušta studije i zaposlio se u Radio Beogradu u dečijoj redakciji.

Nastupao je i u nekoliko opereta u Pozorištu na Terazijama ( Humorističko pozorište na Terazijama) poput: Vašar devojaka, Zemlja smeška, Tri devojčice… Nakon Terazija odlazi u Beogradsko dramsko pozorište.

Ljubiša Bačić – Baja bio je poznat po sinhronizovanjem crtanih filmova tokom 1980-ih i ranih 1990-ih, a najpoznatije su: Badža( u crtanom filmu Popaj), Petla Sofronija, Sime Strahote, Elmera Daveža i većeg broja likova u crtanom serijalu Nindža kornjače.

Pozajmio je glas likovovima u poznatoj lutkarskoj seriji „Laku noć deco“, gde je davao glas magarcu, psu i ježu. Učestvovao je brojnim televizijskim dečjim emisijama. Bio je član Ateljea 212 .

Pisao je i pesme, a jedna od njegovih najpoznatijih je „Bolji život“ koju peva Dado Topić na odjavnoj špici istoimene serije.

Napisao je i pesmu „A ja bez tebe“ koju je posvetio Mileni Dravić, a koju je otpevala Snežana Mišković Viktorija na svom albumu iz 1991. godine.

Objavio je nekoliko singlova sa pesmama za decu, kao i singlove sa šlagerima. Pisao je i poeziju „Stena gologlava“..

Preminuo je 24.mrta 1999.godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ako ste propustili