Izbori su maratonska priča

Izbori su samo maratonska priča od koje trenutno nema ništa. Mnogi misle da vladajućoj stranci odgovaraju izbori jer će ih dobiti, a da opozicija i trenutno nije za izbore jer misle da će ih izgubiti. Tako neki pričaju ali mislim da je priča sasvim drugačija.

Mislim da bi na izborima jedini gubitnik bila vladajuća stranka ako pogledamo koliko su do sada imali glasova. Izgubila bi i opozicija sa jedne strane jer narod nije za vladajuću stranku ali i nisu sigurni za koga bi iz opozicije glasali. Međutim sve je to ukoliko gledamo globalno ali ako gledamo lokalno tu je vladajuća stranka u velikom problemu. To što neko traži da se izjasni opozicija da li hoće izbore ili neće, a kada stižu signali da hoće izbore onda se menja i retorika vladajuće stranke sa rečima „Neka biraju datum“. Znači da je vladajuća stranka svesna gubitaka određenih gradova što bi moglo dovesti kasnije i do lančane reakcije. I da opozicija izabere mesec, imam utisak da bi onda stigla rečenica „Biće izbori kada JA smatram da treba i koje izbori JA smatram da treba da rasprišem“. Sve u svemu izbori su samo maratonska priča.

Ono na čemu svi drže svoju snagu su protesti. Vladajuća koalicija se trudi da ih na sve načine da protesti utihnu, a opozicija da ih održi jer tu vidi jedinu snagu za promenama. Opozicija se vara ako misli da će vladajuća koalicija da popusti jer i ako budu protesti dobili svoj veći obim, izaćiće na televiziju i reći raspisujem izbore. Izbori su jedina na čemu je bazirana odbrana, ako gledamo šahovski.

Opozicija pravi grešku jer živi u iluziji da treba da smene na izborima jednog čoveka. Iluzuju je takvu stvorio, a oni su je oberučke prihvatili. Sve afere koje su se do sada otkrivale nisu adekvatno iskorišćene jer je bilo dovoljno da neko kaže „Može mi se“ i da sve utihne. Iz toga ispada da narod ima više hrabrosti i da sve vidi ali da opozicija nema snagu da isto i isprati.

Kraće rečeno sve izgleda da narod gura ka promenama ali da opozicija pokušava da ih stigne. Vladajuća stranka čeka da se narod umori.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili