Hoće da izmeste pozorište Boško Buha

Iz dečijeg Pozorišta Boško Buha saopštili su:

Poštovana publiko,

Današnji dan, 20. mart, se svuda u svetu obeležava kao Svetski dan pozorišta za decu i mlade. Tim povodom, u svim pozorištima za decu čita se poruka koju svake godine sastavlja renomirni umetnik iz ove oblasti. Međutim, ove godine mi, zaposleni u Pozorištu BOŠKO BUHA, prinuđeni smo da vam se obratimo nešto drugačijim saopštenjem.

Povodom javnih natpisa na portalima, u štampi i povodom poziva gradonačelnika i Sekretarijata za kulturu da se Pozorište BOŠKO BUHA izjasni da li prihvata kompletno izmeštanje, odnosno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu, stav kolektiva Pozorišta je da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike br.3 u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine. Prethodnu ponudu da prostor u zgradi na Savskom trgu koristimo kao DODATNU scenu smo prvobitno prihvatili, budući da bi nam to olakšalo poslovanje, s obzirom da imamo i Scenu za decu i Večernju scenu. Međutim, nismo u mogućnosti da prihvatimo ponudu za KOMPLETNO PRESELjENjE u zgradu na Savskom trgu s obzirom da ovaj prostor ne zadovoljava potrebe za funkcionisanje našeg Pozorišta kao celine.
Pitanje rekonstrukcije Pozorišta.

U trenutku kada smo se iselili iz naše zgrade zbog rekonstrukcije, 2015. god, nije postojao imovinsko-pravni problem, koji danas koči početak rekonstrukcije. Taj problem je nastao 2017. godine kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća RUBIN Kruševac, da bi se kasnije vlasništo prenelo na preduzeće BUTIK iz Kruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište BOŠKO BUHA ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do navedenog uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se ipak do danas nije desilo.

Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške. Do danas nismo dobili odgovor.

Pozorište BOŠKO BUHA traži da se u najkraćem mogućem roku (najviše mesec dana) razreši IMOVINSKO-PRAVNA situacija jer je to preduslov za početak rekonstrukcije. Ukoliko se to ne dogodi bićemo prinuđeni da preduzmemo dalje korake.

U ime zaposlenih u Pozorištu BOŠKO BUHA, kao i u ime stotine umetnika koji su umetnički sazrevali u našoj kući, a pre svega u ime publike, iskazujemo čvrstu odlučnost da kultura i umetnost moraju biti dostupne svima i na način kako se ozbiljna društva i nacije prema njoj odnose, jer ona predstavlja vrhunsko civilizacijsko dostignuće i ono mora biti briga i obaveza svih koji svom narodu služe. Od naših osnivača Branislava Nušića i Gite Predić Nušić, preko Ljubivoja Ršumovića i Donke Špiček do Milorada Mandića Mande i svih budućih generacija, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili