Brejkdens u Beogradu

Brejkdens je vrsta plesa koja je 70-tih promenila ceo pomenuti svet. Prvobitno je bio ulični ples koji zahteva određene gimnastičke i kondicione veštine ali i snagu. Brejkdens su stvorili afroamerički i portorikanski mladi tokom ranih 1970-ih u Bronksu. Popularnost brejkdensa su doneli filmovi ali i spotovi tada poznatih pevača i grupa.

U Beogradu je brejkdens dobio na popularnosti početkom 80-tih godina nakon filma „Flešdens“, a začinio ga je upravo film „Brejkdens“ koji je premijeru imao u nekadašnjem bioskopu „Kozara“ 1984. godine gde je praktično bilo nemoguće doći do karata. Zbog velikog interesovanja i nemogućnosti da bioskop „Kozara“ odgovori tolikom interesovanju počelo se sa projekcijama i u bioskopu „Odeon“.

Muzika iz filma se mogla čuti i na ulicama Beograda sa velikih kasetofona koji su neki posedovali i puštali kod Platoa Filozofskog fakulteta. Nekako u to vreme i na istom mestu neki su već izvodili neke od brejkdens pokreta, pa je vikend na Platou filozofskog fakulteta, u noćnim satima, bio na neki način rezervisan za šou brejkdensa.

Nešto kasnije se izvođenje brejkdensa premestilo i kod Spomenika kneza Mihailu ( Kod konja) ili ti na Trg republike.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili