Plato kod Filozofskog fakulteta u Beogradu

Na prostoru današnjeg platoa između Filozofskog fakulteta i Kapetan Mišinog zdanja nalazio se hotel „Imperial“ koji je useljen 80 -tih godina 19. veka u nekadašnje zdanje „Turski han“ iz 18. veka. Hotel „Imperial“ srušen je 1968. godine kada je počelo formiranje današnjeg platoa.

Prilikom izgradnje platoa naišlo se na Rimske terme i na pravi Rimski bunar. Ne kao onaj na Beogradskoj tvrđavi koji i nije Rimski bunar, ako neko nije znao. Rimski bunar je zatrpan tih 70 -godina, prilikom izgradnje fiskulturne zgrade za Filozofski fakultet i nalazio se na mesti gde se danas nalazi zelena površina, kao i ostaci rimskih termi.

Mesto koje mnogi koriste za sedenje, sa leve strane od spomenika Njegošu gledano iz Čika Ljubine ulice, skoro da i nisu upoznati da su to ostaci tri apside rimskih termi sagrađene krajem trećeg veka.

Plato je 80-tih godina bio mesto okupljanja studenata ali i glavno mesto gde su, oni malo veštiji, vozili rolšule, bicikle i skejtbord nešto kasnije. Upravo na ovom mestu pojavio se prvi put profesionalni bicikl za razne akrobacije, koji je u to vreme bio opšte poznat kao BMX i ako je bilo više različitih proizvođača. Akrobacije koje su se izvodile u vožnji rolšula i bicikala skretala je mnogima pažnju, pa i novinarima koji su slikali neke od prisutnih u preskakanju u nizu nekoliko motora i ostalih rekvizita.

Takođe, tokom letnjeg raspusta tu su se skupljala deca koja su prodavala svoje udžbenike i stripove kako bi zaradila za sladoled ili neke druge dečije želje. Svi veliki ljubitelji stripova nalazili su upravo na ovom mestu retka izdanja stripova i pravili svoje kolekcije.

Spomenik Petru Petroviću Njegošu postvljen je 29.juna 1994. godine.

Devedesete godine 20. veka postao je mesto okupljanja studenata i opozicije protiv režima Slobodana Miloševića, kao i postavljanje štandova sa promotivnim materijalom za smenu režima. Zbog postavljanja štandova tokom noći nepoznata grupa sa crnim maskama pretukla je nekoliko studenata koji su delili promotivni materijal. O dešavanjima na studenskom trgu tog vremena obeležio je i film „Nataša“ u jednom delu.

Danas je plato devastiran i predmet spora kome pripada i ako se nalazi u Beogradu i na opštini Stari grad.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili