Bioskop „Kozara“ u Beogradu

Bioskop „Kozara“ u Beogradu otvoren je nakon Drugog svetskog rata na mestu nekadašnjeg bioskopa „Grand“. Otvoren je kada i većina tadašnjih bioskopa u Beogradu na mestu gde su se nalazili bioskopi pre Drugog svetsko rata ali sa drugačijim nazivima.

Prvi stalni bioskop u Beogradu „Grand“ otvoren je 1908. godine i nalazio se u nekadašnjem hotelu „Pariz“ na mestu današnjeg Bezistana koji je srušen radi izgradnje prolaza između Terazija i Trga Nikole Pašića.

Bioskop „Kozara“ je bio jedan od popularnijih bioskopa u Beogradu gde su se premijerno prikazivali filmovi koji su imali i veliku gledanost u svetu, pretežno akcioni filmovi. Doći do karata je bilo skoro uzaludno u premijernim danima. Čak i nakon premijere nedeljama nije bilo moguće doći do karata od jutarnjih termina ( jutarnji termin je imao jednu projeciju od 10:30 časova) pa do večernjih. Kozara je bila raj za „tapkaroše“ koji su zarađivali velike sume novca ukoliko bi uspeli da kupe karte pre svih a pričalo se da su otkupljivali sve karte „preko veze“ i ako si mogao maksimalno da kupiš 4 karte.

U bioskopi se pored ulaza nalazio i bife, pa su neki dolazili i mnogo ranije na projekciju kako bi posedeli za šankom, a onda ulazili na projekciju filma. Bioskop je imao jednu salu gde se nakon projekcije nije izlazilo na ulaz iz Bezistana već je izlaz vodio u Čavketov pasaž.

Devedesete godine 20. veka su uticale na sve bioskope, pa su mnogi zatvorili svoja vrata dok oni koji su i nekako radili nakon privatizacije su zatvoreni.

Bioskop „Kozara“ pripadao je preduzeću „Beograd film“ koje je osnovano 1946. godine, a prodato tokom privatizacije 2007. godine.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili