Bacanje koske

Svi su kao čekali na izveštaj za koji su unapred znali već njegovu sadržinu i čak način na koji će sve to biti napisano. Izveštaj ODIHR-a je kao i svaki stručni izveštaj iz EU koji se trudi da bude politički korektan i da se ne zamera ni jednoj političkoj strani previše. Kao kada izađe neko iz EU i kaže „Zamolio bih sve strane da se vrate pregovaračkom procesu i da umanje tenzije“ i ako svi znamo da je za „tenzije“ kriva jedna ili druga strana.

Ja volim te izveštaje da zovem „bacanje koske“ jer tako i izgledaju. Napiše se diplomatskim rečnikom, da bude politički korektno, pa neka određene političke grupe shvate kako hoće i neka se sami svađaju oko toga šta je pisac hteo da kaže. Meni je uvek validan izveštaj sugrađana, a sve ostalo je politička formulacija koja se trudi da prikaže kako ptice pevaju, cveće raste, građani poskakuju od sreće na svakom koraku sa jedne strane, a sa druge kako su ptice odletele, cveće je u herbarijumu, građana nema…

Bez obzira na izveštaj, koji iskreno sadrži samo mali deo onoga što svaki sugrađanin zna, malo je verovatno da će se neke stvari promeniti jer od sutra su otvorena vrata za strance i njihovo zapošljavanje ili ti novi kontigent budućih glasača. Bolje rečeno doći do promene glasačkog tela u državi ali i strukture stanovništva što neće nikom odgovarati u budućnosti, i ako neki misle da je trenutno to dobro. Sve to otvara vrata za neke druge široke teme koje će doći na red.

Svaka tema koja postane fokus liči mi na 20 rupa gde pokušavamo da saniramo tri, a za to vreme se formira novih 5 rupa.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili