Mandat da nešto kažem

I dalje se vodi polemika oko mandata da li da ih opozicija prihvati ili ne. Ako pogledamo razvoj situacije, pojedinačne izjave i aktivnosti opozicionih pripadnika na društvenim mrežama verovatno će mandate i prihvatiti. Da budem tačniji mandati će biti konstatovani ali oni neće dati ostavke.

Problem sa opozicijom je širokog spektra ali ono što im svi zameraju, a što nikako nema promena ni na vidiku, je sporo delovanje na određene situacije, bez ikakvog dugoročnog plana, filozofija na svaki problem za koji nemaju praktična rešenja…

Nego da se vratimo na mandate. Kaže jedan poslanik „Ja sam moj mandat krvavo zaradio“. Kao prvo mandat daju građani svojim glasovima, a oni su i te kako taj mandat zaslužili i zaradili, i to je njihov glas u skupštini kroz poslanika. Dok poslanik koji bude filozofirao u skupštini i izašao na tv i rekao „Baš sam im rekao…“, građani koji su taj mandat i dali će i dalje raditi za malo više od minimalca i trpeti razne oblike nepravde. Znači građani taj mandat „plaćaju“ svaki dan na razne načine. Od „Baš sam im rekao“ niko nema ništa, jer će dobiti odgovor „Pa, šta…“

Već sam ovo rekao u ranijem članku, a i to je isto rekao organizator jednog pokreta, moraju da odaberu kojem putem nameravaju da idu. Znači dolazimo do sporog delovanja što kod građana deluje kao „nemam pojma šta da radim“.

Ukoliko i budu izbori u Beogradu da li će izaći? Ni na to nemamo jasan odgovor.

Svi prigovori su odbijeni. I šta sad?

Protestvovaćemo. I šta onda?

Hoćemo da nateramo institucije da rade svoj posao. I da li rade? Institucija je inače i skupština.

Kao što sam i ranije govorio, a to govore i neki svetski mediji, opozicija će morati da se menja jer struktura stanovništva se menja, kao i njen fokus na određene probleme jer mikro problemi građana postaju sve veći teret za koji građani nemaju jasan izlaz što je naravno problem za vlast. Tako da makro problemi izgledaju daleko za građane što je problem za opoziciju.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili