Zašto je Jovan Grčić dodao Milenko?

Milena Stefanović bila je njegova ljubav od detinjstva ali kada je ona preminula,kada je imao samo 19.godina, u znak ljubavi dodao je njeno ime svome- Jovan Grčić Milenko (Milena).

Jovan Grčić rodio se u selu Čereviću 9.decembra ( 15.novembra) 1846.godine i bio je srpski pesnik i doktor medicine. Pravo prezime njegove porodice bilo je Grčki ali ga je promenio kada je počeo da izdaje pesme. Otac Teodor preminuo je kada je imao četiri godine. Jovan je imao brata Đorđa i sestru Katicu i o njima se brinula majka Ana koja se nakon smrti muža nije preudavala.

Da je rastao u dobroj i skladnoj porodici moglo se zaključiti u njegovim pesmama pogotovo kada je u pitanju njegova majka Ana.

Osnovnu školu završio je u Čereviću a nakon toga odlazi u gimnaziju u Novi Sad,pa nastavlja školovanje u Segedinu gde je i 1863.godine objavio i svoju prvu pesmu sa samo 17.godina. Svoje školovanje je završio u Požunu.

Jovan je po svemu sudeći upoznao Milenu još od ranog detinjstva i njihova ljubav je dugo trajala dok Milena nije preminulo od bolesti. Slomljen od bola izdao je pesmu „Zaplakaće“ gde se potpisao prvi put kao Jovan Grčić Milenko. Dodao je Milenko u znak ljubavi i sećanja na Milenu.

ZAPLAKAĆE…

Zaplakaće zlatna mladost
Kraj grobnice moga žića,
Zakukaće sretni dani,
Brzo jato sokolića!

Zaplakaće zlatna nada
Sa milinom prošlih leta,
Zasuziće lepo oko
Svenuloga moga cveta.

Zaplakaće struna tužna
Na guslama pesmostana,
Pa i ja ću da zaplačem
Pod teretom svetih rana!

Zdrobiće se kosti moje,
Tako će mi biti žao
Što, kao Srbin, na Kosovu
Za slobodu nisam pao!…

Nakon završene gimnazije odlazi u Beč na studije medicine ali ih prekida zbog bolesti koju je imao 1873.godine. Vraća se kući 1874.godine da bi 1875.godine prešao da živi u manastir Beočin gde je i preminuo 29 maja 1875 na rukama svoje majke.

Njegov grob nalazi se u porti manastira sa epitafom Jovana Jovanovića Zmaja:

Evo ti, gore, evo,
kojoj si tol’ko pev’o.
Gora ti čuva telo,
a spomen Srpstvo celo

Ako ste propustili