Veliki uskršnji karneval na Tašmajdanu, Zemunskom keju i Kalenić pijaci

Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić pijace i na šetalištu kod Vizelja u Borči održaće se osmi po redu Veliki uskršnji karneval.

Kao i prošle godine, u saradnji sa tri gradske opštine – Palilula, Zemun i Vračar, a u organizaciji udruženja „Kultur šok”, biće održan Veliki uskršnji karneval. Manifestacija će se održati predstojećeg vikenda, 27. i 28. aprila, a ulaz za sve posetioce biće besplatan.

Festival će se održati, sada već tradicionalno, u parku Tašmajdan, ali i na još tri sjajne festivalske lokacije. U pitanju su Zemunski kej (kod „Venecije”), plato kod Kalenić pijace (ugao Kursuline i Krunske ulice), kao i šetalište kod Vizelja u Borči. Na sve četiri lokacije biće organizovan dvodnevni festival uz bogate sadržaje, a posetioci će biti u prilici da uživaju u celodnevnom programu namenjenom celoj porodici. Radno vreme festivala je od 11 do 19 časova.

Veliki uskršnji karneval će i ove godine obeležiti mnogobrojni zabavni programi koji će se odvijati na centralnim festivalskim binama gde će se smenjivati muzički i plesni nastupi, dečje predstave i razni performansi. Na celom festivalskom prostoru karnevalsku atmosferu dočaraće mažoretkinje, ulični zabavljači, maskote omiljenih dečjih junaka, a biće organizovane i različite celodnevne kreativne radionice.

Manifestacija ima za cilj promociju porodičnih vrednosti i podsticanje razvoja društvene odgovornosti kod najmlađih. Stoga je u saradnji sa svim osnovnim školama sa teritorije gradske opštine Palilula, ali i školama gradske opštine Vračar, i ove godine pokrenuta velika društveno odgovorna akcija u koju su uključena deca svih nižih razreda. Mališani će se i ove godine takmičiti u okviru takmičarske discipline „izbor za najlepše oslikano jaje” i „izbor za najlepše ukrašenu uskršnju korpu”. Putem ove akcije osnovci, sada već tradicionalno, pomažu socijalno ugroženim đacima iz školske klupe kojima je pomoć neophodna.

Radovi osnovaca koji budu najkreativniji biće izloženi na samom karnevalu, gde će posetioci imati prilike da prilaganjem donacije, u skladu sa svojim mogućnostima, postanu vlasnici nekog malog umetničkog dela i na taj način doniraju celu akciju. Prikupljeni novac otići će u humanitarne svrhe fondu kom pobednik bude namenio sredstva.

U duhu praznika, i ove godine na karnevalu će biti održano takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima na koje se mogu prijaviti svi zainteresovani na licu mesta, kao i takmičenje u puzanju beba. Najbrži i najsnalažljiviji osvojiće vredne nagrade.

Foto: arhiva / A.M

Ako ste propustili