Unapređenje saradnje sa Republikom Burundi

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Republici Burundi, tokom koje je razgovarao sa najvišim zvaničnicima te zemlje.

Dačić se sastao sa predsednikom Republike Burundi Pjerom Nkurunize i ministrom za spoljne odnose i međunarodnu saradnju Alanom Aime Njamitve.

Takođe, prvi potpredsednik Vlade je imao sastanak i sa generalnim sekretarom vladajuće partije u Burundiju – „Nacionalnog saveta za odbranu demokratije – Snaga za odbranu demokratije“ Evaristom Ndađišimijem.

Dačić je izrazio zadovoljstvo posetom Republici Burundi, i podvukao da dve zemlje povezuje tradicionalno prijateljstvo iz vremena Tita i bivše Jugoslavije, uz podsećanje na to da je Jugoslavija priznala Burundi 1962. godine.

On je preneo da je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za spoljne odnose i međunarodnu saradnju Republike Burundi, uz napomenu da je još desetak sporazuma u pripremi za potpisivanje.

Dve zemlje će se međusobno pomagati i imati razumevanja za sve probleme sa kojima se suočavamo, rekao je Dačić i naglasio da ne postoje prepreke za unapređenje saradnje na polju politike, privrede i posebno obrazovanja.

Napravićemo plan međusobne saradnje od oblasti političkih konsultacija, vojne, policijske saradnje‎, do ekonomske saradnje i stipendija za školovanje studenata, najavio je on.

Dačić je rekao da očekuje da ministar za spoljne odnose i međunarodnu saradnju Burundija poseti Srbiju, a da nakon toga i da predsednik Burundija boravi u poseti našoj zemlji.

Visoki zvaničnici Burundija upoznali su Dačića sa osnovnim unutarpolitičkim ciljevima aktuelne vlade Burundija, a poseban naglasak stavljen je na postizanje nacionalnog jedinstva nakon niza turbulentnih decenija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Foto:arhiva

Ako ste propustili