UKUSI VOJVODINE 9-10. septembra u Novom Sadu

Sedmi po redu gastronomski festival ,,Ukusi Vojvodine’’ održava se tradicionalno u Limanskom parku, 9. i 10. septembra.

Spremite se za najukusniji vikend u ovoj godini! Ukusi Vojvodine nastavljaju da neguju i promovišu male proizvođače domaće hrane i pića iz Vojvodine, restorane koji pripremaju hranu po vojvođanskim recepturama i da uz dobru muziku, ali i kulinarske radionice doživite pravi hedonistički vikend u Novom Sadu.

Više od 100 izlagača okupiće se u prelepom ambijentu Limanskog parka. Posetioci će imati priliku da probaju, ali i da kupe razne vojvođanske specijalitete, od kulena i šunke, kobasica, kozjih i kravljih sireva, do perkelta, prebranca, domaćih rezanaca, pa sve do štrudli, kuglofa i mnogih drugih poslastica koje će nas vratiti u detinjstvo! Naravno, gde je hrana tu je i piće, pa tako posle dobrog ručka možete da se zasladite domaćim sokovima, zaljutite nekom dobrom rakijom ili rashladite uz domaće vino i kraft pivo. Što bi se reklo, za svačiji ukus po nešto! Prateći program ovogodišnjeg festivala čine edukativne radionice, muzički program i program za naše najmlađe.

Muzički program u subotu i nedelju počinje u 13:30 časova, te nas očekuje pop, latino, džez i tamburaška muzika. Ove godine u Limanskom parku posetioci imaju priliku da besplatno učestvuju na 5 radionica i saznaju, nauče ali i probaju neke od čuvenih vojvođanskih proizvoda. Program za najmlađe posetioce Ukusa Vojvodine počinje oba dana u 12 časova, a mališani imaju priliku da pripremaju hranu i učestvuju u zanimljivim dečjim igrama. Zajedno sa festivalom, ove godine, tokom oba dana biće organizovana i promocija Srpskih viteških igara, ,,Zavet vitezova’’.

Radno vreme festivala je od 12 do 20 časova, ulaz je besplatan. Dobrodošli!

PROGRAM 7. FESTIVALA GASTRONOMIJE UKUSI VOJVODINE, 9-10.9.2023.

LIMANSKI PARK, NOVI SAD

MUZIČKI PROGRAM

Subota 09.09.

13:30 č

Aleksandar Dujin Orkestra

Sadržaj uvodnog dela muzičkog programa Ukusa Vojvodine 2023 prezentovaće kvartet Aleksandra Dujina koji će izvesti instrumentalnu muziku sačinjenu od džez i latino kompozicija.

15:00č

Tamburaški Orkestar Mošo

Selekcija mladih tamburaša orkestra Mošo će ovogodišnjem izdanju Ukusa Vojvodine dodati još jednu muzičku sliku sačinjenu od odabranih pesama tradicuionalne muzike Vojvodine i okruženja.

16:00č

Vanja Manić Matić Kvintet

Ovaj vokalno instrumentalni kvintet će na pravi način doprineti multikulturalnom kontekstu muzičkih dešavanja na Ukusima Vojvodine prvog dana dešavanja u Limanskom parku. Vokalna solistkinja Vanja Manić Matić će prezentovati koncept sačinjen od odabranih frankofonih džez, latino i pop kompozicija.

17:00č

Gudački orkestar Danube

Lagana klasika koju će izvesti ovaj gudački orkestar bi trebao na poseban način da ulepša ambijent Limanskog parka. Akademski muzičari će prezentovati klasična dela i evergrin muziku.

18:00č

Milica Dudić Ponjević Kvintet

Vokalno instrumentalni sekstet Milice Dudić Ponjević će nastupiti na kraju muzičkih dešavanja prvog dana manifestacije Ukusi Vojvodine u Limanskom parku. Vokalna solistkinja će prezentovati koncept sačinjen od odabranih pesama vokalnog džeza, latino muzike i pop kompozicija.

Nedelja 10.09.

13:30č

Bojana Lazić Vokal Sekstet

Vokalna solistkinja Bojana Lazić će prezentovati muzički koncept sačinjen od pesama džez i pop standarda koje izvodi na svoj autorski način sa pet muzičara. Pesme DŽordža Majkla, Lize Stensfild, Stivi Vondera, Ejmi Vajnhaus, DŽejmsa Brauna će uticati na dobro raspoloženje svih posetilaca manifestacije.

15:00č

Tamburaški Orkestar Mošo

I drugog dana festivala će nastupiti mladi tamburaši orkestra Mošo koji će novim četrdesetpetominutnim programom predstaviti svoje umeće posetiocima festivala Ukusi Vojvodine.

16:00č

Nevena Reljin Sekstet

Nevena Reljin će sa orkestrom izvesti program baziran na standardima kubanske i brazilske muzike. Planirani muzički program bi trebao animirati posetioce manifestacije i navesti ih na ples u ritmu sambe, rumbe i bosa nove.

17:00č

Trio Positano

Trio Positano će izvesti kompozicije laganih klasičnih dela, popularnih šlagera i filmske muzike. Obojiće nedeljno popodne najlepšim muzičkim koloritom.

18:00č

Vokal Samit

Ukuse Vojvodine zatvaraju vokalni solisti Zoran Šandorov, Nevena Reljin i Bojana Lazić uz pratnju Aleksandar Dujin Orkestra koji će izvesti muzički program baziran na numerama pop, rok, soul, džez i filmske muzike. Uzbudljivi vokali Zorana, Nevene i Bojane će vas povesti na virtualno putovanje oko sveta „U ritmu muzike za ples“. Pesme domaćeg pop i rok sadržaja će u svima probuditi nostalgiju za prošlim vremenima.

KULINARSKE RADIONICE

Slatko, slađe, najslađe! Ovo je najkraći opis ovogodišnjih kulinarskih radionica na 7. Festivalu gastronomije „Ukusi Vojvodine“, a u dva dana predstavljamo vam:

Subota, 9.9,2023

15.15-16 h „Šufnudle iz Iriga – mladi kuvari iz SSŠ“Borislav Mihajlović Mihiz“ za posetioce festivala prave tradicionalne vojvođanske poslastice

16.15-17 : Štrudla po bakinom receptu – Bojan iz Štrudlane otkriva kako je odlučio da oživi stare recepte za najomiljeniji vojvođanski kolač

17.15- 18.00 „Tajna kupinove loze“ – Dušan Tatalović deli sa nama sve tajne pravljenja odličnog kupinovog vina

Nedelja, 10.9.2023

15.15-16: Kuglof – gastro brend Sremskih Karlovaca – Kata nam pravi popularni kolač, nasleđen iz nemačke tradicije, koji se u Sremskim Karlocima, osim uz kafu, služi i uz bermet.

16.15-17: Domaći ratluk po Vašem ukusu – iz radionice HCF pred posetioce Ukusa Vojvodine, Sandra donosi priču kako se prave ratluci sa različitim sastojcima i ispunjavaju posebne želje sladokusaca – od oraha, preko vina, do đumbira…

17.16-18: Pivo je hrana, ali se i pije uz hranu! – Beerokrate nas uče kako da sami „skuvamo“ pivo, ali i kako ovo omiljeno piće spojiti sa ukusnim domaćim zalogajima

AKTIVNOSTI I SATNICE PROGRAMA RADIONICA ZA DECU

Subota, 9.9.2023:

Od 12 – 13 č.: „LEBA ,MASTI I PAPRIKE“

Podsećanje na drevni način ishrane naših predaka

(Deca će sama sebi praviti obrok i degustirati)

*Deca mlađeg uzrasta od 2 + imaće priliku da se igraju sa testom u boji praveći crvene kolačiće ( crvenu boju testa ćemo dobiti tako što ćemo u njega staviti alevu papriku)

Od 15 – 16 č : VREME JE ZA ,,SATARAŠ“!

16.30 : DEGUSTACIJA

17 – 19 č.: VEŽBE GAĐANJA LUKOM I STRELOM

( U drevnoj prošlosti čovek je morao da ulovi svoj plen i ova veština mu je bila od egzistencijalnog značaja)

19 – 20č. TRADICIONALNE IGRE PO ŽELJI DECE ( preskakanje vijače, skakanje u džakovima, igre lastišem)

  • IGRE SA KRPENJAČOM( deca će imati zadatak da kod kuće naprave i donesu drugog dana festivala krpenjaču

Nedelja, 10.9.2023:

od 12 – 13 č.:,, CRVENKASTO,CRVENO,NAJCRVENIJE“

*PRAVIMO SOKOVE OD CRVENOG VOĆA I POVRĆA

( deca će imati priliku da ljušte i seckaju povrće i da prave zdrave napitke)

15 č.: ,,VREME JE ZA LENJU PITU SA JABUKAMA“ , 16 – 16.30 č: DEGUSTACIJA ISTIH

18 – 18.30: TRADICIONALNE IGRE PO ŽELJI DECE

19 – 20 č: PRAVIMO IZLOBU KRPENJAČA

*U OKVIRU FESTIVALA UKUSI VOJVODINE, OVE GODINE, TOKOM OBA DANA BIĆE ORGANIZOVANA I PROMOCIJA SRPSKIH VITEŠKIH IGARA

Organizatori zadržavaju pravo manjih izmena programa do početka

Ako ste propustili