Šta je Vurda?

Vurda ili urda je tradicionalni proizvod od mleka koji se proizvodi u Južnoj Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Turskoj, Ukrajini.

Vurda se pravi od surutke ovčijeg, kozjeg i kravljeg mleka ili mešavine ovčijeg ili kozjeg sa kravljim mlekom. Pravi se zagrevanjem surutke koja nastaje pri oceđivanju bilo koje vrste sira. Često se pravi u kalupe u obliku polusfere.

RECEPT

Sastojci:

  • litar mleka
  • 1/2 kašičice limuntusa
  • kašičica soli

Litar svežeg mleka prokuvati, a da bi se dobila kiselost, kada mleko počne da vri dodati pola kašičice limuntusa ili jednu i po kašičicu soka od limuna.

Dodati jednu kašičicu soli i ostavite na ringli još nekoliko minuta. nakon što se prokuvalo ostaviti sa strane da se hladi. Kada se ohladi, procediti, a gusti deo koji ostane u cediljki ili gazi je vurda.

Postoji nekoliko načina pripreme, a evo i još jedan:

Nakon što prokuvate mleko i ostavite da se hladi dodajte kiselo mleko. Najbolje je ostaviti da se prohladi tokom noći, a onda procediti koristeći gazu. Nakon što su ostaci ostali na gazi ostavite još nekoliko sati da se dobro procedi. Sve to što je ostalo na gazi je vurda koju sipate u činiju. So sipate po želji i vurdu čuvati u frižideru.

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili