Spomenik poginulim braniocima Beograda 1915. na Košutnjaku

Spomenik poginulim braniocima Beograda 1915. na Košutnjaku podignut je u okviru Nemačkog vojnog groblja. Spomenik je podignut po naređenju nemačkog feldmaršala Augusta fon Makenzena.

U toku Prvog svetskog rata austrougarske i nemačke snage, pod vođstvom nemačkog ferdmaršala Augusta fon Makenzena, su 5. oktobra 1915. godine pokrenule novu ofanzivu na Beograd. Za nekoliko dana uspeli su da zauzmu veći deo Beograda ali kod Topčidera i Košutnjaka naišli su na snažnu odbranu.

208.pruski rezervni pešadijski puk koji je brojao oko 1.000 vojnika našao se u borbi sa 39 branioca Beograda puna dva dana. Košutnjak je branilo 36 srpskih vojnika Sedmog pešadijskog puka, zajedno sa dva Britanca i jednim Francuzom. Branioci Beograda su poginuli, a na drugoj strani poginulo je 200 nemačkih vojnika.

Nakon zauzimanja Beograda okupacione sile su počeli izgradu groblja decembra 1915. godine gde je sahranjeno 2.600 nemačkih vojnika poginulih na teritoriji Srbije.

Feldmaršal Makenzen je bio obavešten o broju i herojstvu branilaca Beograda na Košutnjaku, zbog čega je naredio da u okviru istog kompleksa bude izgrađena i grobnica za poginule srpske vojnike uz dvojezični epitaf na nemačkom i srpskom jeziku:

„Ovde počivaju srpski junaci” (nem. Hier ruhen serbische Helden).

Spomenik predstavlja jedinstven primer u svetu podizanja spomenika i odavanja priznanja herojstva neprijateljskim vojnicima.

Spomenik poginulim braniocima Beograda 1915. na Košutnjaku

Ako ste propustili