Nemačko vojno groblje na Košutnjaku

Nemačko vojno groblje ili ti Groblje nemačkih heroja 1915 je naziv za nekadašnje groblje koje se nalazilo na Košutnjaka. Groblje je podignuto je po naređenju nemačkog feldmaršala Augusta fon Makenzena.

Danas su očuvana samo tri objekta bivšeg groblja:

  • Spomenik pripadnicima 208. pruskog rezervnog pešadijskog puka,
  • Kamena klupa namenjena kajzeru Vilhelmu II,
  • Spomenik poginulim srpskim vojnicima sa dvojezičnim epitafom na nemačkom i srpskom jeziku.

Nastanak

U toku Prvog svetskog rata austrougarske i nemačke snage, pod vođstvom nemačkog ferdmaršala Augusta fon Makenzena, su 5. oktobra 1915. godine pokrenule novu ofanzivu na Beograd. Za nekoliko dana uspeli su da zauzmu veći deo Beograda ali kod Topčidera i Košutnjaka naišli su na snažnu odbranu.

208.pruski rezervni pešadijski puk koji je brojao oko 1.000 vojnika našao se u borbi sa 39 branioca Beograda puna dva dana. Košutnjak je branilo 36 srpskih vojnika Sedmog pešadijskog puka, zajedno sa dva Britanca i jednim Francuzom. Branioci Beograda su poginuli, a na drugoj strani poginulo je 200 nemačkih vojnika.

Nakon zauzimanja Beograda okupacione sile su počeli izgradu groblja decembra 1915. godine gde je sahranjeno 2.600 nemačkih vojnika poginulih na teritoriji Srbije.

Feldmaršal Makenzen je bio obavešten o broju i herojstvu branilaca Beograda na Košutnjaku, zbog čega je naredio da u okviru istog kompleksa bude izgrađena i grobnica za poginule srpske vojnike uz dvojezični epitaf na nemačkom i srpskom jeziku:

„Ovde počivaju srpski junaci” (nem. Hier ruhen serbische Helden).

Spomenik predstavlja jedinstven primer u svetu podizanja spomenika i odavanja priznanja herojstva neprijateljskim vojnicima

Spomenik braniocima Beograda na Košutnjaku

U okviru groblja sahrađen je spomenik poginulim pripadnicima 208. pruskog rezervnog pešadijskog puka, mermerna piramida za pripadnike 22. rezervnog korpusa vojske Austrougarske i kamena klupa za nemačkog cara Vilhelma II (delo vajara Oskara Tarjana), uoči njegove ratne posete Beogradu 1916. godine.

Kamena klupa

Za uređenje groblja starao se pruski poručnik Hajnrih Šulc. Komandant XXII nemačkog rezervnog korpusa je na svečanosti 3. decembra 1916. godine, predao groblje vojnom guverneru Srbije, nakon čega je služeno opelo i sviran Posmrtni marš.

Nakon završetka Prvog svetskog rata na groblju se svake godine održavala komemoraija na kojoj je prisutvovao kralj Aleksandar Karađorđević.

Dana 18. novembra urađena je eshumacija poginulih branioca Beograda koji su sahranjeni u spomen-kosturnici Jakšićevoj kuli na Beogradskoj tvrđavi.

Tokom Drugog svetskog rata okupacione nemačke snage su iskoristile groblje za sahranjivanje vojnika SS jedinica i Vermahta.

Nakon Drugog svetskog rata došlo je do rušenja groblja i spomen -obeležja koja su postojala su slata negde na Dorćol na uništavanje.

Delimična sanacija od onoga što je ostalo od groblja je urađena 1985. godine prilikom posete kancelara Helmuta Kola u Beograd, kada je položio cveće na spomenik srpskim vojnicima.

Godine 2015. je urađena je studija za obnovu kompleksa.

Ako ste propustili