Skockan asfalt

Rekonstrukcija Trga republike koja je završena septembra 2019. godine obeležila su polemisanja i negodovanja jednog dela javnosti, a što se ispostavlja da su bili i opravdani. Pored negodovanja zbog popločavanja Trga republike, rušenje fontane, seča drveća, kritika građana je bila i zbog kocki koje su postavljene.

Koliko je koštala rekonstrukcija Trga republike ili kako ja volim da ga zovem, po starom, Pozorišni trg, tačna cifra nije poznata ali u medijima se spekuliše oko 8 miliona evra. Tada zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da su radovi koštali 6.4 miliona evra.

Postavljene kocke, onda preslagane ili ti okretane, a sada u jednom delu Vasinu ulice i izvađene i stavljen asfalt. I da li je tu kraj? Mislim da neće biti.

Već sam kritikovao, u ranijim tekstovima, kako je urađen Pozorišni trg, i da će jedna od prvih stavki onaj ko bude došao na mesto gradonačelnika morati da „presloži“ ponovo ono što je urađeno.

Naravno nije tu kraj ponovnim radovima, jer imamo najavu da će i bazen na Tašmajdanu morati ponovo da se radi.

Najavljuju se radovi na Trgu Nikole Pašića, a kao što sam rekao, i da se ponovim, totalno nepotrebni radovi jer u istom krugu neka mesta morala bi hitno da se saniraju ili rekonstruišu.

Sve se svodi u zadnjih nekoliko godina, bar tako izgleda, iskopaj rupu – zakopaj rupu, i sve to iz istog džepa – grada Beograda.

Ko kudi mora i rešenje da nudi.

  • Ponovo uuraditi rekonstrukciju Trga republike sa zasađenim drvećem i vratiti fontanu DNK.
  • Obnoviti plato kod FIlozoskog fakulteta.
  • Obnoviti plato kod Hrama Svetog Save.
  • Plato Zorana Đinđića ili ti plato kod TC Staklenac asfaltirati i urediti fontanu.
  • Obnoviti Bezistan ili ti rešiti restituciju prolaza Bezistan kako bi se od njega napravio reprezentativni prolaz – trg.
  • Podzemne prolaze urediti , a ne samo našminkati ulaze u prolaze. Manje iluzija više stvarnosti.
  • I tako dalje jer ima mnogo…

Stavranje iluzija na kratke staze je samo teret, a ne rešenje.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili