Šah na Kalemegdanu

Šah na Kalemegdanu kada se pomene postaje asocijacija za penzionerske dane.

Šah u Srbiji pominje Vuk Karadžić 1828. godine, ali postoje i raniji podaci iz čak 13. veka. Prva šahovska rubrika na našem jeziku objavljena u časopisu Srbadija 1876. Nekoliko godina kasnije počelo je i osnivanje šahovskih klubova u Srbiji, a 1886. godine Beogradski šahovski klub je objavio „Pravila za igranje šaha“.

Šah je svoju ekspanziju u Srbiji doživeo nakon Drugog svetskog rata i to 50-tih godina 20. veka, kada je i počelo igranje šaha na Kalemegdanu u većem obimu. Postoje prepričavanja da se igrao i pre Drugog svetskog rata na Kalemegdanu ali u manjem obimu nego što je to i danas.

Godine 2004. predsednik Srbije Boris Tadić je odigrao partiju šaha na Kalemegdanu. Dve godine kasnije postavljeni su i prvi stolovi za šah čije je postavljenje obležilo igranje Alise Marić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović odigrali su partiju šaha 22.07.2015. godine.

Stariji sugrađani su pre postavljanja šahovskih tabli na Kalemegdanu donosili svoje drvene šahovske table, a oni bolji i satove kako bi odigrali brzopoteznu igru. Oni „najbolji“ šahisti su bili i najglasniji jer nikada nisu igrali već su govorili drugima tokom igre kako treba da igraju. O nekim simultankama na Kalemegdanu znalo se prepičavati tokom celog dana, a nekada i nedeljama.

Postoje i simultanke o kojima nećete čuti, a to su nekada „2 za 50“ ili danas „2 za 300“. Dve igre za nekadašnjih 50 dinara iz doba Jugoslavije, a danas dve za 300 dinara. Znalo se igrati i za „jednu crvenu“ 100 dinara, pa i više u zavisnosti koliko je neki igrač smatrao da je dobar. I danas iznosi znaju da idu visoko, jer neke obično prevari „kamuflaža“ onoga koji nudi igru. Zapušteni kaput, kao i zapuštena ili jedva obrijana brada, nošenje po dve stare jakne sa pocepanom kapuljačom i slično mogu da prevare potencijalnog budućeg igrača.

Znale su da budu zanimljive i „kružne partije“ na mestu gde je nekada bilo „Drvo Beograda“ koje je posečeno.

Nekada, kao i danas, ako pitate „Koja je bila najbolja partija na Kalemegdanu?“ svi će prepričavati neku svoju.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili