Radovi na Koridoru 10 na samom završetku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, radove na izgradnji Koridora 10, gde su prisustvovali lansiranju nosača sa obe strane mosta Vrla.

Vučić je tom prilikom poručio da se gradnja Koridora 10, o kojem se govori više od 40 godina, približava kraju, što se najbolje vidi po izgradnji dela autoputa kroz Grdeličku klisuru.

On je ukazao na to da je u poslednje tri-četiri godine izgrađeno onoliko kilometara autoputeva koliko i u prethodnih 50 ili 60 godina.

Prema njegovim rečima, autoputevi su važni i zbog bezbednosti svih koji ih koriste, što najbolje pokazuje primer deonice Ljig–Preljina, duge 40 kilometara, na kojoj niko nije nastradao od kako je puštena u saobraćaj prošle godine.

Mihajlović je istakla da je ponosna na izvođača, podizvođače i njihove radnike, na „Koridore Srbije i „Puteve Srbije“, jer su pokazali kako može da se radi na najtežem gradilištu u Evropi i na najvišem i najdužem mostu na južnom kraku Koridora 10 – mostu Vrla.

Radovi na Koridoru 10 su na samom završetku, ali već sada možemo da se pohvalimo da imamo 12 miliona više vozila na autoputu kroz Srbiju ove godine u odnosu na 2014. godinu, napomenula je ona.

Autoput kroz Srbiju je danas potpuno moderan, opremljen bežičnim internetom i punjačima za električne automobile, objasnila je Mihajlović i najavila da će sledeće godine moći da se prođe kompletnim Koridorom 10.

Ona je poručila da autoputevi nisu samo automobili koji tuda prolaze, već su to i investicije, radna mesta i bolji život za sve građane Srbije.

Vršilac dužnosti direktora „Koridora Srbije“ Zoran Babić ponovio je da je autoput kroz Grdeličku klisuru najveći, najznačajniji i najzahtevniji infrastrukturni poduhvat u ovom delu Evrope.

Na trasi kroz Grdeličku klisuru, dugoj ukupno 26 kilometara, nalaze se dve velike petlje – Predejane i Vladičin Han, dva tunela – Manajle i Predejane, 14 kilometara potpornih zidova, 33 mosta, uključujući i most Vrla dug 645 metara, sa potpornim stubovima visokim 62 metra, precizirao je on.

Babić je naveo da se pomenuti most nalazi na deonici tunel Manajle–Vladičin Han, dugoj šest kilometara, na kojoj kao glavni izvođač radove izvodi španski konzorcijum „Azvi-Rubau“.

Mihajlović, Vučić i Babić obišli su danas i radove na asfaltiranju na trasi Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

Potpredsednik Vlade je tom prilikom istakla da je prvi asfalt koji se postavlja u Grdeličkoj klisuri najbolji dokaz da posle 30 godina završavamo najveći infrastrukturni projekat u Srbiji, odnosno Koridor 10.

Ove godine se očekuje da će autoputem kroz Srbiju proći 49 miliona vozila, dok je u 2014. prošlo 37 miliona, navela je ona i ocenila da je povećanje broja automobila koji prolaze kroz Srbiju još jedan dokaz velikog povratka naše zemlje na transportnu mapu Evrope.

Postavljanje prvog asfalta na autoputu kroz Grdeličku klisuru započelo je ove nedelje, na deonici Grdelica–Caričina Dolina, na delu od tunela Predejane do Caričine Doline dugom 4,7 kilometara, gde radove izvodi bugarska firma “Trejs”.

Mihajlović je pre obilaska radova na Koridoru 10, sa Vučićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasimom Ljajićem, prisustvovala polaganju kamena-temeljca za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta turskog investitora “Teklas Automotiv” u Vladičinom Hanu.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili