Pronađen je način pomoću kojeg će životinje koje se nalaze na Krčedinskoj Adi sutra biti prebačene

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije tog ministarstva, u dogovoru sa vlasnikom, životinjama zarobljenim na Krčedinskoj adi danas odneli hranu.

Na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i 3 kilometra, specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa vlasnikom, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviće da pruža pomoć životinjama na Krčedinskoj adi, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i nadležna Veterinarska inspekcija u prethodnom periodu pomno prate situaciju, u kojoj su usled visokog vodostaja Dunava na Krčedinskoj adi, Opština Inđija, ugrožene životinje koje se tamo slobodno drže.

Na osnovu prijave građana, a u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja 05.01.2024. Veterinarska inspekcija je naložila preko komunalne inspekcije izmeštanje svih životinja, kako sa privatnih, tako i sa državnih parcela Krčedinske ade zbog povećanog vodostaja Dunava. Utvrđeno je da je u pitanju 97 krava, 40 teladi i 70 konja, te kako postojeća skela nije zadovoljavala uslove za bezbedno zbrinjavanje životinja i potencijalni transport bi doveo životinje u rizik, one do danas nisu izmeštene.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, JP „Vojvodinašume“, Opštine Inđija, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova pronađen je način zahvaljujući kojem će JP „Vojvodinašume“ obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način uz prisustvo Veterinastkih inspektora sutra biti prebačene. Inspekcija će na osnovu Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu izdati rešenje vlasniku za dalje postupanje sa ugroženim životinjama koje će sutra biti prebačene na sigurno.

Izvor: MUP / Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili