Preminula glumica Branka Veselinović

Najstarija glumica na svetu Branka Veselinović preminula je u 105. godini.

Rođena 1918. godine u Starom Bečeju kao Branka Ćosić.

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine da bi 1938. godine otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu gde je prvi put zaigrala u predstavi „Karlova tetka“.

Udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. On se kao američki državljanin vratio u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali.

Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi „Majka hrabrost i njena deca“. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915 – 2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada,.Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta i mnoge druge. Počasni je stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. je bila ambasador UNICEF-a.

Angažovala u humanitarnim priredbama za decu i sa suprugom Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Govorila je engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem.

U 84 godine duge glumačke karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili