Pojačana kontrola poštovanja saobraćajnih propisa u narednom periodu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uputilo je apel svim učesnicima u saobraćaju da povećaju opreznost i poštuju saobraćajne propise, a posebno na roditelje da prevoze decu na propisan način, kao i na vozače motocikala da poštuju ograničenje brzine i koriste zaštitnu opremu.

U Srbiji se prethodnog dana dogodilo nekoliko teških saobraćajnih nezgoda, a tom prilikom poginule su četiri osobe, među kojima i trogodišnje dete, dok je više lica zadobilo teške telesne povrede, od kojih su dve osobe životno ugrožene.

U najvećem broju navedenih nezgoda učestvovali su motociklisti, pri čemu je u svim slučajevima kao uticajni faktor za događanje saobraćajnih nezgoda bila prebrza vožnja.

U udesu koji se dogodio oko 12 časova u selu Cerovac, kod Šapca, motocikl je velikom brzinom udario u putničko vozilo, pri čemu su smrtno stradali vozač motocikla i putnici na zadnjem sedištu automobila, među kojima je i dete staro tri godine.

U nezgodi koja se desila oko 15.25 časova na obilaznici oko Požarevca, prilikom preticanja došlo je do direktnog sudara putničkog i teretnog vozila, pri čemu je smrtno stradao 24-godišnji vozač.

I pored toga što je povećan broj otkrivenih prekršaja, i to upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola za 40 odsto, pod dejstvom psihoaktivnih supstanci za 60 odsto, prekoračenja dozvoljene brzine za 100 odsto, stanje bezbednosti u saobraćaju nije na zadovoljavajućem nivou.

MUP će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja, prvenstveno kontrolu brzine, vožnje u alkoholisanom stanju, korišćenja sigurnosnog pojasa i prevoženja dece na propisan način, kao i kontrolu vozača motocikala, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili