Pašina česma u Beogradu

Pašina česma u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Opština: Zvezdara

Pašina česma u Beogradu se nalazi u ulici Živka Davidovića na teritoriji opštine Zvezdara.

Česma je izgrađena za vreme osmanske okupacije, a prvobitno se zvala Šareni izvor ili Šarena česma, dok je sadašnje ime dobila po tome što je na ovom mestu 1807. godine ubijen Sulejman paša, beogradski vezir, sa pratnjom.

Nakon Prvog svetskog rata, stanovnici Malog Mokrog Luga su 1927. godine postavili tablu na kojoj piše „Spomen palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje otadžbine u ratovima od 1912. do 1918. iz sela Malog Mokrog Luga.”

Vezir Sulejman paša, za vreme Prvog srpskog ustanka, odlučio da se povuče iz grada i da krene za Carigrad, zajedno sa 180 konjanika sa ženom i decom. Vezir je sa pratnjom zastao kod Šarene česme, kada su ih opkolili ustanici predvođeni od strane Vuleta Ilića Kolarca. Ubijeni su Sulejman paša i svih 180 Turaka iz njegove pratnje, a žene i dece su odvedeni u Beograd, a potom prebačeni u tursku tvrđavu Vidin. 6 godina nakon ovog događaja došlo je do turske odmazde, te su 23. septembra (6. oktobra) 1813. godine Turci ponovo ušli u Beograd i počeo je pogrom srpskog stavnoništva Beograda.

Ako ste propustili

+ There are no comments

Add yours