Opština Zvezdara obeležava Svetski dan srca – 29. septembar

Gradska opština Zvezdara, u skladu sa preporukama opštinskog Saveta za zdravlje, u petak 29.septembra obeležava Svetski dan srca programom koji će biti realizovan u terminu od 10 do 15 sati. Aktivnosti se realizuju u saradnji sa Domom zdravlja Zvezdara, Udruženjem „Svi na vagu” i „Plavi krug”, Volonterskim servisom Gradske opštine Zvezdara i „Beauty Academy“, čiji štandovi će biti postavljeni na platou ispred zgrade Opštine, saopštili su iz opštine Zvezdara.

Manifestaciju će otvoriti Vladan Jeremić, predsednik Gradske opštine Zvezdare i Miroslav Lazić, član Veća zadužen za sport. U umetničkom programu nastupiće Mihajlo Šljivić, solista Opere Narodnog pozorišta. Udruženje odgajivača golubova pismonoša Zvezdara pustiće simbolično golubove sa porukom „Znanje=zdravlje”, saopštili su iz opštine Zvezdara.

Događaj se organizuje pod sloganom „Da srce kuca kao sat“ sa simboličnom porukom da svakodnevno treba da napravimo 10.000 koraka za svoje zdravlje a manifestacija je prilika da Udruženje „Svi na vagu“ izmeri 10.000. građanina na svojoj „pametnoj“ vagi koja pored telesne težine meri brojne važne parametre za fizičko zdravlje. Za jubilarnog- desethiljaditog sugrađanina koji će stati na „pametnu vagu“, čime će Udruženje „Svi na vagu“ aplicirati za Ginisov rekord, kompanija „Aleksandrija Fruška Gora“, spremila je vredan poklon, kao i degustaciju za posetioce. Za jubilarno merenje pripremljena je i nagrada kompanije Prizma- aparat za merenje pritiska.

Na štandu Doma zdravlja Zvezdara dežuraće dva doktora medicine, specijalisti interne medicine i dve medicinske sestre. Građani će moći da izmere krvni pritisak, glikemiju, dobiju instrukcije kako se pravilno meri pritisak, dobiti savete o pravilnom uzimanju terapije i zdravoj ishrani.

Građanima će biti dostupan i info materijal Volonterskog servisa Zvezdare o postojećim programima podrške i pomoći u oblasti unapređenja kvaliteta svakodnevnog života koji je za sugrađane svih generacija aktivan skoro 13 godina, od kojih poslednjih sedam godina u partnerstvu sa HO „Hleb života” realizuje i program podrške i pomoći porodicama koje brinu o osobi oboleloj od nekog oblika demencije.

Posetioce očekuju zanimljive igre (Povuci potegni, navlačenje konopca „Zdravlje=Znanje“), a učenici 1-4 razreda OŠ „Dragojlo Dudić“ gasiće džinovsku cigaretu sa vatrogascima. Planirana je i radionica „izbacivanja stresa“ pod nazivom „Bez stresa danas“, pa će zainteresovani moći da stave bokserske rukavice na ruke i izbace stres udaranjem u džak uz pomoć sportista bokserskog kluba „Komovi“ sa Zvezdare, saopštili su iz opštine Zvezdara.

Ako ste propustili