Oboa fest 2023.

Šesti Oboa Fest održava se ove godine od 4. do 7. septembra u zgradi Beogradske filharmonije uz slobodan ulaz za sve koncerte.

Gosti festivala biće renomirana imena svetske muzičke scene: Christoph Hartmann (Nemačka), oboista Berlinske filharmonije koji će održati koncert i masterklas oboe, Lorenzo Masala (Švajcarska) koji će održati radionicu za pravljenje piskova i poznata kuća “Howarth of London” koja će se predstaviti na izložbi instrumenata.

Oboa Fest 4.9.2023. otvara koncert Aleksandre Kinđić koja je dobitnica prošlogodišnje nagrade festivala „Ljubiša Petruševski“. Koncert se održava u sali Beogradske Filharmonije sa početkom u 20h. Umetnički saradnik je Uki Ovaskainen. – Aleksandra Kinđić trenutno je u klasi profesora Alekseja Ogrinčuka na master studijama u Švajcarskoj gde je završila i osnovne studije. Od ove godine, nakon što je izabrana na audiciji, redovno svira kao zamena u prestižnom švajcarskom orkestru „Orchestre de la Suisse Romande“. Trenutno je i profesionalno angažovana kao Oboa coach u ženevskom omladinskom orkestru „Orchestre du Collège de Genève“. Na takmičenjima u Srbiji osvajala je brojne prve nagrade , bila je laureat na „Smotri muzičkih talenata Srbije“ u Sremskim Karlovcima i na memorijalu „Dušan Protić“ 2016. godine. Od takmičenja u inostranstvu izvajamo prva mesta na takmičenjima: EMCY Competition „Ohrid pearls“ u Ohridu, „Emona festival“ u Ljubljani, „Premio Clivis“ u Rimu i na Festivalu slovenske muzike u Moskvi gde je osvojila i titulu laureata u kategoriji svih duvačkih instrumenata. Za postignute izuzetne rezultate Aleksandra je dva puta nagrađivana od strane Fonda za mlade talente republike Srbije i dva puta od strane Vlade AP Vojvodine na Konkursu za mlade talente. Dobitnica je stipendije „Fondacije Dobar Glas“ za 2020. godinu. U Švajcarskoj je stipendista fondacije „Lyra“ i „Fondation Denereaz“ koje podržavaju talentovane mlade muzičare. Aleksandra je uzela učešće i usavršavala se na „Oboa Festu“ svih prethodnih godina. U septembru 2022. „Oboa Fest“ je proglasio Aleksandru Kinđić za najperspektivnijeg oboistu Srbije, nagradio je besplatnim učešćem na narednom master klasu i organizacijom ovog koncerta.

Publiku očekuje i koncert profesora Christopha Hartmanna 06.09.2023. godine u sali Beogradske filharmonije sa početkom u 20h. Gosti koncerta biće naše oboistkinje Ivana Dakić i Sanja Romić. Umetnički saradnik je Marko Bogdanović. – Christopher Hartmann studirao je u Minhenu. Pre nego je završio studije dobio je poziciju solo oboiste u Štutgartskoj filharmoniji. Godinu dana posle je zauzeo poziciju u Berlinskoj filharmoniji. Od tada posvećen kamernim muziciranju, nastupa po svetu kao solista, drži kurseve i istražuje novi repertoar za obou. Na albumu koji je objavila kuća Emi, “Italijanska fantazija” (Fantasia Italiana) predstavlja jedan ovakav izraz oboiste virtuoza, Antonia Paskulija. Christopher Hartmann, pored oboe veliki je zaljubljenik u biciklizam i maraton.Sa svojim partnerima razvio je bicikl koji je nazvao po njegovom omiljenom kompozitoru „Pasculli“.

Oboa Fest će zaokružiti koncert polaznika masterklasa 7.9.2023. godine takođe u sali Beogradske filharmoje sa počeetkom u 20h.

Slogan šestog Oboa Festa je „Živi svoj san“. Cilj festivala je da se motiviše mladi naraštaj da svira obou i da voli muziku. U skladu sa tim, jer su koncerti besplatni, sakupljaće se donacija za kupovinu instrumenta – oboe za Nevenu Arsić (2007. godište iz Beograda), koja je kao članica EUROPEAN SPIRIT OF YOUTH ORCHESTRA – ESYO ostvarila niz koncerata u Italiji. Nastupala je u značajnim koncertnim salama u Beogradu, a u toku školovanja, stručno se usavršavala kod profesorke Jasne Miličić Brandstatter, docenta oboe i kamerne muzike u Kelnu i profesora Frančeska di Roza, prvog oboiste orkestra Santa Ćećilija u Bolonji.

Oboa fest je podržali su Ministarstvo kulture Reublike Srbije, Grad Beograd i Fond za kulturna davanja Sokoja.

Foto: Ilustracija / pixabay

Izvor: Oboa fest(facebook)

Ako ste propustili