Trend

Muzeji za 10: Narodno pozorište u Beogradu

Muzej Narodnog pozorišta učestvovaće i ove godine na Manifestaciji „Muzeji za 10“.

Svim danima u toku Manifestacije, osim 14. maja, Muzej će biti otvoren od 11-18 časova, a za publiku koja posećuje predstave na Velikoj sceni pre i tokom prve pauze predstave.

Prvog dana, 14. maja, od 10 časova do 22 časa posetioci će moći da obiđu postavku Muzeja Narodnog pozorišta i aktuelnu izložbu „Breda Kalef – neuobičajena primadona“. U 12 časova biće održan „Dan otvorenih vrata Narodnog pozorišta“. U turi kroz zgradu teatra, poseotioci će uz medijatora, direktora Muzeja Narodnog pozorišta Dragana Stevovića, imati priliku da saznaju istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja, da se upoznaju sa procesom rada, obiđu scenu, garderobe, radionice, pozorišni bife.

U periodu od 15. do 18. maja, u foajeu II galerije, (od 10 do 18,30 časova) moći će da se pogleda izložba artefakata iz istorije Narodnog pozorišta u saradnji sa Muzejem grada Beograda i Istorijskim muzejem Srbije.

U ponedeljak 16. maja s početkom u 17 časova biće održan koncert članova Operskog studija Narodnog pozorišta „Borislav Popović“.

17.maja u Muzeju Narodnog pozorišta održaće se program pod nazivom „Operska čajanka“. Uz čaj i moderatora Dragana Stevovića, posetioci će u jednočasovnom programu moći da slušaju snimke operskih umetnike iz Arhive Narodnog pozorišta.

U sredu 18. maja, takođe u Muzeju Narodnog pozorišta (10,00) u programu „Bajka za najmlađe“, odabrana glumica Narodnog pozorišta čitaće jednu od omiljenih dečijih bajki.

Dana 19. maja u 11 časova, Muzej Narodnog pozorišta biće domaćin još jednog programa – „Šta je to balet?“ u okviru kojeg će najmlađa publika, u susretu sa umetnicom iz ansambla Baleta Narodnog pozorišta, biti u prilici da se detaljnije upozna sa baletskom umetnošću.

Dana 20. maja u 17 časova kada će u Foajeu II galerije biti održan koncert pod nazivom „Zvezde – najlepše srpske solo-pesme za duboki glas“ uz učešće mecosoprana Nataše Jović Trivić i pijanistkinje Dragane Anđelić Bunjac.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Izvor: Narodno pozorište / Beogradske Vesti