MANIFESTACIJA „DANI SLOVAČKE KULTURE

Manifestacija „Dani slovačke kulture“ će, sedmu godinu za redom, biti organizovana u beogradskoj Galeriji `73 u periodu od 1-6. juna ove godine.

Tim povodom, u četvrtak, 1. juna 2023. godine sa početkom u 19 časova, biće upriličeno svečano otvaranje samostalne izložbe grafika „Stepenice ka nebu“ autorke Emilie Valentikove – Labat.

Emilia Valentikova-Labat (17.05.1992.; Novi Sad) je završila studije grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Radovana Jandrića 2017. godine, tu je završila i master studije 2019. godine. Priredila je pet samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Živi u Bačkom Petrovcu i radi kao likovni pedagog u osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin u Magliću“.

Ova manifestacija je ujedno i prilika da se beogradskoj publici prezentuju književna dela najpoznatijih savremenih slovačkih pisaca i pesnika. Na književnoj večeri koja će biti održana u utorak 6. juna 2023.g. u 18:30 časova, biće reči o najnovijim knjigama koje su objavljene u izdanju Matice srpske i Arhiva Vojvodine u Novom Sadu. Autori koji će održati predavanja su: prof.dr Mihal Harpanj „Slovačka književnost u srpskim književnim časopisima XIX. veka“ i dr Zdenka Valent-Belić „Slika Srba u slovačkoj književnosti“.

Manifestacija „DANI SLOVAČKE KULTURE“ se realizuje uz podršku Ambasade Slovačke u Beogradu, Slovačkog kulturnog kluba i GO Čukarica i trajaće do 6. juna.

foto: Ilustracija / pixabay

Izvor: opština Čukarica

Ako ste propustili