Malo ovamo. Malo tamo.

Stvorena je služba kojoj se od njihovog nastanka se širila nadležnost, ali iz ugla građanina kao da nisu ni postojali u praktičnom smislu bez obzira na proširenje nadležnosti jer ni osnove zbog kojih je nastala nisu ni danas puno primetne.

Od 2010. godine komunalna policija, nešto kasnije komunalna milicija i zatim „Beogradski lični – Beli“. Kako se menjao prvi čovek grada tako je sve izgledalo kao da ne znaju šta da rade sa komunalcima. Ja ću ih i dalje zvati komunalna milicija ili samo ulično rečeno komunalci jer smatram da je to adekvatan naziv.

Već u prvih nekoliko meseci od osnivanja, ali i godina stizale su javno žalbe, od strane građana, na njhov rad iz raznih aspekata. Deponije, glasna muzika, divlja gradnja, parkiranja i ostalo kao da bili su slepa tačka za komunalni red. Za divlju gradnju svima je jasno jer to svi vidimo i znamo kako se radi. Žalili su se komunalci da nemaju velike nadležnosti.

Jedno vreme su se izgubili iz javnosti, pa je delovalo kao da sledi njihovo ukidanje ali u javnosti se povela debata o saobraćaju i glasnoj muzici i eto ti nove nadležnost. Proširivana im je nadležnost, nova ulaganja, zapošljavanja, bez uspostavljenih temelja u njihovom delovanju koja su u početku bila zamišljena. Znači proširena nadležnost više uloženo para ali sve po starom iz ugla građanina.

Onda je došlo i „Oko sokolovo“ kako bi se kažnjavala nepropisna parkiranja sa finansiske strane u budžet grada idu dobra sredstva ali iz ugla građanina može i pitanje „Šta se promenilo?“ Nepropisna parkiranja na svakom koraku, a kao MALI primer da počnemo od uvek aktuelnog Bezistana koji se nalazi na samo nekoliko metara od Skupštine grada i onda neke ulice na Novom Beogradu koje su od dve trake postale ulice sa jednom trakom zbog parkiranja vozila. Naravno tu su i vozači u problemu jer nema mesta gde da parkiraju svoja vozila. Znači izgubio se ugao u kojima je bitan građanin, već se odmah krenulo na represiju, a da se nisu obezbedili uslovi za sugrađane kako ne bi bili kažnjavani.

Menjaju ime, dobijaju nove uniforme, nova ulaganja, nova zapošljavanja, a sada se nalaze u novoj ili ti staroj ulozi da proveravaju karte za prevoz. Dobiće i kontejnere u kojima će moći da sede i nadgledaju šta se dešava. Kada se svako malo zamisli videće da po ovakvom sistemu „malo ovamo, malo tamo“ i sve u svemu ništa, dolazi se do utiska o neadekvatnoj organizaciji ili ti pitanja „Šta se promenilo u zadnjih 13. godina od njihovog nastanka?“

Kada kudiš onda i rešenje treba da nudiš.

Sve je veoma jednostavno. Vratiti se na organizaciju osnove koja je trebala da bude uspostvaljena još pre 13. godina. Kontrolu karata prepustiti kontrolorima, a ne zapošljavanjem još komunalaca jer budžet grada nije kasica-prasica bez dna i što je najbitnije građanima nije potrebno da se osećaju kao da su pod stalnim pritiskom uniformi jer to izaziva nesveni bunt koji na kraju može dovesti do masovnog nezadovoljstva. Kontejneri? Stvarno?

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili