Kraj preprodavaca školskih knjiga?

Neki su najavljivali. Neki su obećavali. I svi smo znali da je to moguće ali nekako je uvek bilo teško za decu odvojiti sredstva, neki bi rekli, ali ipak je u pitanju bilo nešto drugo.

Kao što svi znaju već stigla je najava da će od sledeće godine deca dobijati besplatne knjige. Jedan od velikih izdataka za svakog roditelja, ali i oni koji tu nisu, jer su gledali da pomognu svakom bliskom članu porodice. Naravno, na prvom mestu su bake i deke koji i sa svojom minimalnom penzijom su gledali da unuke i unuci imaju sve što im treba. Onda naravno dolaze, za decu najomiljeniji članovi porodice, tetke i teče, pa ujne i ujaci i tako dalje.

Nekada su deca kupovali knjige iz samo jedne knjižare i samo jednog izdavča, a onda je došlo „slobodno tržište“ koje je promenilo mnogo toga i dovelo mnogo toga. Neki zlonamerni bi rekli da upravo od tada se vidi da nam deca imaju manje znanja ili ti štura znanja i knjige prepune slika kao bojanke za vrtiće.

Više izdavača različitih knjiga koje se menjaju svake godine, pa ni brat ili sestra nemaju šanse da naslede od svojih starijih knjige, već se moraju kupovati nove sa nekim lepšim slikama. One stare retko koji preprodavac je hteo da uzme, pa su knjige završavale na raznim mestima jer nisu ih neki smatrali dostojnim ni polica na kojima se nalaze enciklopedije iz svih sfera nauke.

Industrija cveta, pa zašto bi onda nešto bilo besplatno? Industrija koja cveta, na razne načine, zapošljava i, za mene nepoznat, određen broj ljudi, onda ono besplatno znači i da će nepoznat broj ljudi dobiti otkaze ili besplatno znači da je neka industrija uspela da unapred uspostavi ili će uspostaviti kontrolu nad besplatnim. Besplatno je ono što plaćaš na rate sa raznim kamatama.

Kada sam čuo besplatno odmah sam se setio Kosovske ulice i preprodavaca knjiga kojima će, ako se uspostavi obećano, ostati jedino da nude knjige za fakultete ali to nije moguće, pa dolazimo do nestajanja „belih kombija“ i štandova na Trgu Nikole Pašića. „Beli kombiji“ koji su se vremenom proredili gde smo se cenkali za cenu ili menjali stare za nove knjige.

Lepa je vest kada čujemo besplatno. Ostaje još da vidimo koliko će besplato da košta.

Autor: Aleksanda od Beograda

Ako ste propustili