Kojim putem se ide u Beogradu?

Izbori su prošli i već znamo kakvi su bili, a kojm putem se ide u Beogradu? Vlast trenutno balansira i čeka da vidi koliko će građani izdržati da bi se izbori ponovili ili ne.

Odigrali su prvu ruku i svi koji su trebali da se prikažu kao opozicija su se izvukli dajući ostavke, što će im biti opravdanje u budućnosti, i jedan koji po običaju se bavi filozofijom. Znači namerno se ostavio jedan deo opozicije da se vidi kolika je njihova snaga u narodu i da li će jedan deo građana izdržati u svojim zahtevima.

Opozicija trenutno ima tri puta:

Prvi je da prihvati mandate i da navodno pokuša da ojača svoju poziciju. Ova opcija znači priznavanje izbora i okretanje leđa delu naroda koji se bori svim snagama već nekoliko meseci.

Drugi je da se odrekne svih mandata na svim nivoima i početi građanska delovanja kroz razne načine neposlušnosti: blokade, štrajkovi i ostalo. Na ovaj način uz dobru strategiju, kojih ima mnogo ojačali bi svoju poziciju kod dela naroda kojih podržava i dobili bi novi broj glasača koji nikako nije zanemarljiv.

Treća je da balansiraju između dve prethodno navedene. Balansiranje između ove dve opcije nikako nije dobra jer to faktički znači prihvatanje prve opcije.

Ublažavanje trenutne situacije vidim jedino u ponavljanju izbora u Beogradu jer to bi odgovaralo i opoziciji i vlasti, malo manje vlasti jer dobro znaju da nemaju realno toliku podršku kolika je prikazana na izborima.

Ako neko očekuje da će vlast dozvoliti ponavljanje izbora na nivou države to se vara i to se neće dogoditi. I da se dogode izbori u Beogradu opozicija opoziciji opet ostaju pomenute tri opcije koje se opet svode na opciju broj dva.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili