Ko je bila prva žena vozač u Srbiji?

Prva žena vozač i strastveni zaljubljenik u automobile bila je kraljica Marija, žena Aleksandra I. Marija je bila omiljena u narodu jer je bila ,za to vreme, sve što se tražilo od jedne žene domaćica,majka,blagih reči… U narodu je bila poznata i pod nadimkom Minjon.

Rođena je u Nemačkoj gradu Gota 9.januara 1900.godine.Druga je ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i rumunske kraljice Marije. Bila je veoma obrazovana i govorila je još tri jezika pored srpskog ( engleski,ruski,francuski). Umetnički nadarena bavila se slikarstvom i vajarstvom a njeno jedino sačuvana delo je skulptura „Vitez u kontemplaciji“ koja je nastalo nakon ubistva kralja Aleksandra I u Marseju. Skulptura se nalazi u Kraljevskom dvoru na Dedinju.

Kraljica Marija nakon ubistva Aleksandra I povukla se od javnosti a zatim se preselila u Veliku Britaniju sa decom. Kada je izbio Drugi svetski rat slala je humanitarnu pomoć u Srbiju preko Crvenog krsta ali se potpisivala kao Marija K.Đorđević. U Engleskoj je živela veoma skromno.

Nakon Drugog svetskog rata 1947.godine oduzeto joj je državljanstvo i oduzeta imovina u Srbiji.

Preminula je 22.juna 1961.godine u Londonu i sahranjena u Kraljevskom groblju Frogmor u Vindzoru.

Njeni posmrtni ostaci su eshumirani i preneti u Srbiju 29. aprila 2013. godine, a 26. maja 2013.godine u okviru državne sahrane bili sahranjeni na Oplencu.

Odlukom Višeg suda u Beogradu Kraljica Marija rehabilitovana je 14. aprila 2014. godine.

Ako ste propustili