Knez Teodosije Marićević

Rođenje: Orašac, godina nepoznata

Preminuo: Orašac, 1807.

Knez Teodosije Marićević je rođen u Orašcu, nije poznato koje godine. Njegova porodica, tačnije deda je došao u Orašac iz Rovaca, mesto Velje Duboko.

Kao knez u Orašcu i u Jasenici odbio je predlog skupštine, koja se održala u Marićevićevoj jaruzi, da postane vođa Prvog srpskog ustanka, i predložio izbor Karađorđa.

Zbog poraza u prvom sukobu s Turcima kod Batočine u aprila 1804, godine, Karađorđe je sumnjao da ga je izdao.

Kako je Karađorđeva moć rasla, a knez Teodosije Marićević počeo da gubi vlast u kneževini postao je protivnik i opozicija voždu. Na skupštini u Pećanima (6. maja 1804.) sukobio se sa Karađorđem na skupštini u Pećanima tražeći da on lično plati troškove ustanka jer je on podigao ustanak protiv Turaka.

„Kojekude, po duši te! Kad si ti bolje znao od mene uređivati i zapovedati, zašto si mene nagonio da se ovoga posla primim“, rekao je vožd Karađorđe knezu Teodosiju.

Knez Teodosije Marićević je pokušao puškom da ubije Karađorđa ali mu je puška zatajila i vožd Karađorđe ga teško rani šešanom ( puškom) koju je uzeo od Stanoja Glavaša.

Ranjen je odnet u Orašac, gde je od teške rane preminuo i bio sahranjen u rodnom selu. Njegov grob se nalazi u dvorištu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg.

Ako ste propustili