Kafana „57“ u Beogradu

Srpska kafana je jedan od pisaca istorije boemskog Beograda, kao i glumaca koji su skoro svaki dan svraćali, kako bi se opustili posle napornih predstava, premijera ali i od teške publike. U kafani je znalo da bude veselo do duboko u noć, a ponekad i do jutanjih sati.

Pored pomenute kafane izdvajalo se još nekoliko, kao i kafana „57“ koja se nalazila u današnjoj Svetogorskoj ulici. Naziv je dobila po nekadašnjim cigaretama istog naziva.

Kafana je bila popularna u uskim krugovima, tokom 80-tih godina 20. veka, koliko me sećanje služi. Tokom dana i ne bi ste je primetili ali u noćnim satima svakako bi ste čuli muziku uživo koja se mogla čuti celom Svetogorskom ulicom do ranih jutarnjih sati. Nekoliko nekadašnjih poznatih glumaca i glumica znalo je da napravi atmosferu u kafani da je svaki prolaznik morao da zastane da vidi šta se događa ali nije moglo i da se uđe. Glavni u podizanju atmosfere uvek je bilo par glumaca, a oni koji su ih dobro poznavali mogli su već po pesmama da zaključe ko je te večeri zadužen za izbor muzike. To su bili glumci koji su znali kako se veseli i kako se pije, pa ni jedno muzičko veče, koliko je meni poznato, nije završilo ni sa jednim incidentom ili nekim lošim događajem koji bi se prepričavao.

Odlaskom nekih glumaca i kafana je zatvorena.

Autor: Aleksandar od Beograda

Foto: Ilustracija / A.M

Ako ste propustili