Kada je bilo prvo obaranje aviona u istoriji?

Prvi avion koji je srušen u istoriji ratne avijacije srušio je Srbin Radoje Ljutovac-Raka u Kragujevcu.

Radoje Ljutovac-Raka rođen je 4.septembra 1887.godine u selu Poljane kod Trstenika. Kao artiljerac borio se u bitkama 1914.godine da bi 1915.godine,kada su Nemačka i Austrougarska napale Srbiju, stupio u prvu formiranu jedinicu Protivavionsku bateriju puka „Tanasko Rajić koja se nalazila na Metinom brdu,kod Kragujevca.

Nemačko bombardovanje Kragujevca počelo je 30.septembra.1915 godine sa tri aviona kada su dolazili iz pravca Lapova. Nemci su tada na Kragujevac bacili 45 bombi. Srpska vojska je pucala na avione iz pušaka,pištolja,mitraljeza ali bez ikakvih uspeha. Radoje Ljutovac stajao je tada kod zaplenjenog topa od turaka iz 1912.godine i iz prvog pokušaja  oborio Nemački avion Ferman.

Avion je pao u centru Kragujevca u ulicu Prestolonaslednika Petra,baš ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande. Radoje Ljutovac je odjahao u grad i stao mirno ,pored aviona koji je goreo ,  i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Radoje je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima i unapređen je u čin kaplara.

Nakon završetka rata i demobilizacije, Raka je u Trsteniku otvorio trgovinsku radnju mešovite robe gde je danas zgrada suda. Dva puta se ženio i nema direktne naslednike.Preminuo je 25.novembra 1968.godine i svu svoju imovinu poklonio je raznim institucijama.

Dodaci

Ako ste propustili