Hoćemo da nećemo

Jedan deo opozicije je kategoričan da neće učestvovati na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda koji su raspisani za 2. jul. Sada nećemo da hoćemo, hoćemo da nećemo.

Nećemo na izbore ali uzeli smo mandate jer su ovi „krali“. Stvarno? Niste trebali da uzmete mandate ili tačnije da predate mandate nazad, a o tome sam pisao još u decembru prošle godine. Tada da nisu uzeli ili ti vratili mandate nastavili bi tok bojkota izbora što bi kod građana dobilo jasan znak u kom smeru se kreće opozicija i pokazalo jak stav. Ovako… Malo ćemo ovo, malo ono…

Građani na društvenim mrežama su tada još govorili NE, a opozicija se pravdala zašto treba da ih prihvati. Opozicija objašnjava da bi odricanjem značilo mnogo toga, a jedan od argumenata je i da bi mandati pripali vladajućoj koaliciji i da bi onda definitivno imali većinu. Postavljalo se nekoliko logičnih pitanja? A šta se do sada uradilo sa mandatima koje su imali? A, da li sada vlast ima većinu?

Rekao sam: „Ukoliko prihvate mandate mislim da će opozicija biti u ozbiljnom problemu jer to automatski znači da su prihvatili rezultate izbora, a to znači da će jedan broj građana da im okrene leđa. Zašto? Građani ne znaju zakone, čak ni one koje im mogu olakšati život jer se na dnevnom nivou bore da imaju hranu na stolu, plate račune, obuku decu i svako objašnjenje, koja sa jedne strane imaju logiku, izgledaće kao pravdanje i nemaju strpljenja da saslušaju.“

Politika ne poznaje pravo kao argument, već argument kao pravo.

I da se ponovim, onoga trenutka kada su uzeli mandate otvorili su vrata za nove političke opcije koje sa bilo kojim idejama će privući veći broj građana.

A, koliko je sve naivno pokazuje i sledeće da od tri zahteva opozicije defakto ni jedan nije sproveden ili usvojen, a svi pričaju o trećem jer je vlast rekla za njega NE. I za ono što je rekla DA je isto ko i NE.

Vlast i te kako je briga da li će opozicija učestvovati na izborima jer ne učestvovanje, zbog objektivnih razloga, i te kako može poremetiti već nestabilnu političku scenu. A, onaj koji je navodni kandidat vlasti opet se „sakrio“ iza glavnog činioca vladajuće stranke jer zna da nema podršku kod građana.

Očigledno je da vlast nije spremna na dijalog i ako navodno zove opoziciju jer izbori su raspisani, krenuli su u kampanju, predali su izbornu listu, a zovu na razgovore. Očigledno je da vlast kupuje vreme i alibi da bi rekli zvali smo na razgovor.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili