Dizajnerka sa najviše dobijenih Oskara i nominacija – Edith Head

Američka dizajnerka Edith Head osvojila je rekordnih osam Oskara za najbolju kostimografiju u istoriji ovih nagrada,kako iz ove kategorije tako i kao žena.

Rođena je u Kaliforniji i potiče iz jevrejske porodice od oca naturalizovanog nemca i majke amerikanke.

Godine 1919. stekla je diplomu iz francuskog jezika,koji je kasnije kao nastavnik i predavala. U želji za većom platom htela je da predaje umetnost i ako nije imala neko veće znanje.

Uspeva 1926.godine da uđe u Paramount pictures kao kostimograf i to prevarom. Kada je objavljen konkurs za kostimografa ona je „pozajmila“ skice drugih studenta i prikazala ih kao svoje.

Uspela je da se do 1930.godine izbori za mesto jednog od glavnih kostimografa u Paramountu na razne načine ali nisu dokazane. Nakon dugogodišnje karijere u Paramountu, gde je radila na kostimima skoro svih najpoznatijih filmova i sa glumicama tog vremena, prelazi 1967.godine u Universal pictures koji se povezuje sa prelaskom Alfreda Hičkoka u isti studijo.

Mnoge tadašnje zvezde Holivuda su je volele da su i kada su snimale u drugim studijama tražili nju, poput: Grejs Keli,Elizabet Tejlor,Odri Hepbern,Širli Meklejn…

Tokom svoje karijere našla se u 35 puta među nominacijama za Oskara za kostimografiju,a osam puta ih je osvojila što je i danas čini jedinom ženom koja je uzela toliki broj nagrade. Prva je žena koja je dobila za jedno veče dva Oskara i to za filmove „Sve o Evi“ i „Samson i Dalila“ 1951.godine.

Preminula je 1981.godine od raka koštane srži.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili